Enercon säljer delar av Markbygden i miljardaffär

Enercon säljer majoriteten av den norra delen i Markbygden etapp två till schweiziska Credit Suisse Energy Infrastructure Partners. Affären är värd över två miljarder kronor.

Ett antal fundament är redan färdiga i etapp två. I sommar planeras tornen börja resas och nästa höst ska vindkraftparken stå färdig.

Ett antal fundament är redan färdiga i etapp två. I sommar planeras tornen börja resas och nästa höst ska vindkraftparken stå färdig.

Foto: Christoffer Markström

Långträsk2020-06-04 16:55

Tyska Enercon äger stora delar av Markbygden etapp ett och har fram till förra veckan ägt hela Markbygden etapp två. Andra etappen består av en nordlig del med 63 vindkraftverk och en sydlig del med 97 vindkraftverk. Enercon säljer nu bort delar av andra etappen för 200 miljoner euro, drygt två miljarder kronor. Det är schweiziska Credit Suisse Energy Infrastructure Partners, CSEIP, som blir majoritetsägare i den norra delen.

– CSEIP har köpt en majoritetspost av bolaget för 200 miljoner euro och kan fram till projektet är färdigt förvärva upp till 85 procent, säger Pamela Lundin, Sverigechef på Enercon.

undefined
Majoriteten av det norra området av etapp två (blå på kartan) säljs till Credit Suisse för två miljarder kronor.

Peter Schuemers, transaction lead på CSEIP, är nöjd över förvärvet.

– Vår andel i Markbygden förväntas vara i drift i slutet av 2021 med en årlig produktion på 657 gigawattimmar, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vindkraftparken kommer att bli en av Europas tre största på land sett till effekt och produktionen är tillräcklig för att försörja 66000 svenska hushåll med el.

Enercon blir kvar som minoritetsägare i den norra delen och äger fortsatt hela den södra och största delen i den andra etappen. Att sälja har alltid varit planen och ett upplägg som Enercon ofta använder sig av.

 – Enercon är en vindkrafttillverkare. I vissa områden har Enercon också utvecklat vindkraftparker och äger projekträttigheter. När så är fallet brukar Enercon nästan alltid leta efter externa investerare, säger Pamela Lundin.

Enercon kommer att förbli långsiktig aktieägare med en minoritet av aktierna – något de själva tycker understryker bolagets varaktiga strategiska intresse i Sverige som en vindkraftplats.

– Detta var planen från början även här och nu har vi gått i mål. Enercon stannar som minoritetsägare, som service och underhållsleverantör samt som verksamhetsutövare och ansvarig för driften, säger Pamela Lundin.

Byggnationerna i den andra etappen påbörjades i fjol. BDX bygger cirka 15 mil vägar och redan nu har ett 60-tal markplan där vindkraftverken ska resas iordningställts. Efter midsommar börjar transporter av vingar och turbiner att rulla från Piteå hamn.

Byggnationen av den norra delen planeras vara klar i slutet av tredje kvartalet nästa år och den södra delen väntas bli klar kort efter. Etapp två är ett fristående projekt och inte sammankopplat med etapp ett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!