I Långträsk är många bostadshus belägna vid vägen som går mellan Sjulsmark och Ersnäs. Trots nedsatt hastighet på sträckan är farten hög både vad gäller personbilar och tung trafik. Flera husdjur har redan blivit ihjälkörda och byborna oroas för säkerheten för både djur och människor.
– Tre kattungar blev överkörda utanför mitt hus under två veckor i somras. Vi är också många i byn som gillar att promenera, men hastigheterna gör att man nästan måste slänga sig i diket, säger Ewa Kronfeldt, som bor invid vägen.
Byborna bestämde sig för att något måste göras. För att skapa en objektiv översyn av trafiken tog man in extern hjälp. Via trafiksäkerhetsföreningen NTF hyrde byaföreningen en trafikräknare som mäter hur många fordon som passerar och hur fort dessa kör. Räknaren sattes upp vid busshållsplatsen invid huvudvägen och resultatet bekräftade bybornas oro. I snitt passerade 713 fordon per dygn med en snitthastighet på 76 kilometer i timmen. De högsta uppmätta hastigheterna var 157 km/h för personbil och 102 km/h för lastbil. Detta trots att högsta tillåtna hastighet är 60 km/h.
– Hade jag haft barn i cykelåldern skulle jag aldrig låta dem vara ute på vägen. Aldrig, säger Ewa Kronfeldt.
– Det är ju bara en tidsfråga innan det händer en olycka. Vi vill att något görs så att vi som bor här vågar vara ute, säger Birgitta Öberg Lindberg, ordförande i byaföreningen Sjulsmark-Långträsk.
För att få hjälp med att minska hastigheterna tog byaföreningen kontakt med Trafikverket, men där tog det stopp.
– De hävdar att det inte finns några pengar, säger Ewa Kronfeldt.
Nu riktar Ewa Kronfeldt och Birgitta Öberg Lindberg hård kritik mot Trafikverket, som de upplever prioriterar stora projekt i stan framför säkerhet i byarna.
– Det finns miljoner att spendera på cykelvägar i stan, men det finns inte femtio tusen att lägga på att göra människors tillvaro säkrare i byarna. Det finns ju barn här! Vi vill att de förstår att det här är allvar, säger Ewa Kronfeldt.
– Vi kräver inga stora ombyggnationer av vägen och vi kräver inga cykelbanor. Vi vill bara ha några farthinder eller chikaner. Det går inte ens att skaffa en katt här längre. Vem vill göra det när de bara blir ihjälkörda? Vår säkerhet borde vara lika viktig som för dem som bor i stan, fortsätter hon.