Arbetslösa får stöd i nytt projekt

Utförsäkrade och bortglömda, men inte hopplösa. I ett treårigt projekt ska långtidsarbetslösa och unga som hamnat snett få chansen att hitta en väg tillbaka. "Vi vill slå fast att alla behövs", säger projektledaren Ylva Lindström, Piteå.

Under tre år ska 200 långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna få stöd och vägledning och projektledaren Ylva Lindström poängterar att "alla människor behövs efter förmåga".

Under tre år ska 200 långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna få stöd och vägledning och projektledaren Ylva Lindström poängterar att "alla människor behövs efter förmåga".

Foto: Sanna Eriksson

LÅNGTRÄSK2010-11-03 02:44

Videon är inte längre tillgänglig

Projektet som fått namnet Norrsken är det hittills största europeiska socialfondsprojektet i Övre Norrland. För 35 miljoner kronor (14 från EU, elva från Arbetsförmedlingen och resterande tio från Piteå och Arvidsjaur kommun) ska cirka 200 personer få hjälp att helt eller delvis ta sig ur utanförskap.
Unga i Arvidsjaur
I Piteå riktas projektet främst mot personer över 24 år. Det handlar om människor som är långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna. I många fall utförsäkrade och tvingade att söka hjälp hos socialtjänsten.
- En del människor har varit borta från arbetslivet i tio år. Det är klart att det kan vara tufft att komma tillbaka, men vi har som mål att 50 procent av deltagarna ska lyckas, säger Ylva Lindström.
I Arvidsjaur är inriktningen annorlunda. Där är målet att nå unga människor (16-25 år) som av olika skäl hamnat snett i tillvaron.
- De behöver mycket stöd och vägledning. Många saknar gymnasiekompetens och lever i utanförskap. Men vi är hoppfulla och tror att 80 procent av deltagarna ska komma vidare, säger Christina Lundström, projektledare för Arvidsjaurs räkning.
På individbasis
På tisdagen var det avstampsträff i Långträsk för alla inblandade parter. Förprojekteringen har varit noggrann och socialtjänsten i de båda kommunerna har rekryterat deltagare. I ett första skede handlar det om 15 personer från Piteå och fem från Arvidsjaur.
- Vi ska kartlägga behoven och förutsättningarna på individbasis. En del kanske inte har full arbetsförmåga. Det är många faktorer som spelar in. Men målet är att via kortare subventionerade anställningarna hitta fram till varaktiga arbeten eller framtida utbildningar, säger Ylva Lindström.
- Det som är bra är att vi har gott om tid. Vi hinner förbereda, utreda och utveckla varje deltagare, säger Christina Lundström.
Alla behövs
Samtidigt är det här väl frågor som arbetsförmedlingen arbetar med dagligen, så varför projekt?
- Ja, men det här är en målgrupp som inte alltid finns hos oss. Projektet blir en komplettering, men givetvis finns vi med i bilden som en naturlig part, säger Martin Gaudet, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Piteå.
Intentionerna är, alltså, de
allra bästa och för många kan det säkert vara inkörsporten till ett bättre och rikare liv.
- Vi vet och känner att alla människor behövs och i det här projektet ska vi ta reda på hur mycket förmåga varje individ har, säger Ylva Lindström.
FAKTA Projektet Norrsken
Norrsken är ett treårigt EU-projekt där EU bidrar med 14 miljoner.
Arbetsförmedlingen står för elva miljoner.
Piteå och Arvidsjaur kommun står för resterande tio miljoner fördelat efter behov.
Projektet riktar sig mot personer som varit långtidsarbetslösa och sjuka, men nu är utförsäkrade och i behov av hjälp från socialtjänsten.
I Piteå riktas fokus mot personer från 24 år. I Arvidsjaur berörs främst yngre personer, 16-24 år gamla.
Målet är att minst 50 procent av deltagarna ska få varaktiga jobb eller hitta utbildningsvägar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om