37 flyktingar i Långträsk tvingas till omplacering

Avtalet har löpt ut och de tillfälliga boendeplatserna vid asylboendet i Långträsk försvinner. 37 flyktingar ska omplaceras och ett 20-tal av dem bussas från anläggningen redan i kväll. Fyra personer förlorar sina jobb.

Läget bland flyktingarna är oroligt och ovisst förklarar Jan Öhlund. Bredvid honom sitter MD Arman Bhuiyan. Han vill inte alls flytta. Han trivs bra i Långträsk, berättar han.

Läget bland flyktingarna är oroligt och ovisst förklarar Jan Öhlund. Bredvid honom sitter MD Arman Bhuiyan. Han vill inte alls flytta. Han trivs bra i Långträsk, berättar han.

Foto: Robert Lundberg

LÅNGTRÄSK2014-04-15 05:05

En av boendeformerna vid asylboendet i Långträsk läggs ner och 50 platser försvinner. Det innebär att de 37 flyktingar som bor vid de tillfälliga anläggningsplatserna i dagsläget kommer att omplaceras och ett 20-tal bussas redan i kväll till Östersund. Exakt hur många som berörs vid den första transporten är oklart.

De så kallade ABT-platserna är ett sätt för Migrationsverket att möta en ökad inströmning av asylsökanden.

"Avtalet gått ut"

– Det är ofta kortare avtalstider på den här typen av boende. I Långträsk har avtalet löpt ut och vi har fått riktlinjer från centralt håll att vi ska avveckla så många ABT-boenden som möjligt, säger Ann-Christin Sjöqvist, biträdande enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Boden.

Det innebär att de som har tillfälliga boendeplatser i Långträsk kommer att flytta till andra boenden i landet och en del kommer att bo kvar i länet. Hur många som blir kvar i länet vet hon dock inte.

Avvecklingen sker i hela landet och i takt med att avtalen löper ut så ses behovet av ABT-platserna över.

"Jättesvårt att säga"

– Det är beroende på hur många som kommer in i landet. Men det är jättesvårt att säga eftersom det kan ändra sig över en vecka om det händer något i världen som gör att det strömmar in flyktingar. I de fallen är ABT-platserna en form av gummiband för att kunna hantera den verklighet vi lever i, säger Ann-Christin Sjöqvist.

Jan Öhlund, som driver asylboendet i Långträsk, är nedstämd efter beskedet.

– Det är jättetråkigt, men det är ju Migrationsverket som bestämmer. Jag kan bara säga det att jag tycker om de här människorna. De har blivit mina kompisar, säger han.

I och med att platserna försvinner drabbas även fyra anställda som blir av med sina jobb.

Ny boendeform

Huvuddelen av verksamheten i Långträsk är ABT-platser men utöver det har verksamheten även lägenheter med eget boende som inte berörs av det här avtalet.

Jan Öhlund hoppas att en ny boendeform kan bli aktuell. Det i form av ett så kallat anläggningsboende korridor med självhushåll, ABK, eller att utöka med fler egna boenden i lägenhet. Då är han beredd att bygga om direkt, förklarar han, vilket han också tror är nödvändigt.

– Nog måste vi bygga om till ABK-platser om vi ska vara med i framtiden. Min förhoppning är att så fort som möjligt kunna bygga om och få in folk, men det kommer inte att bli lika många platser som tidigare. Jag har pratat med Migrationsverket om att få leverera ABK-boende i stället och vi ska diskutera det. Jag kämpar hårt för det här, säger Jan Öhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om