Företaget startades 1935 av Sture Wiklunds farfar Axel Wiklund, som arbetade vid Lövholmen. Han fick uppdrag att bygga ett hus för en faktor vid sågverket där han bland annat tillverkade ledstänger. Det blev bra, och efter det inriktade han sig på att tillverka sådana, berättar Sture Wiklund.
Under 1960-talet tog en av Axels söner, Lars (Sture Wiklunds far) över verksamheten tillsammans med brodern Arnold.
– Jag tog över 1985 då min farbror gick i pension, säger Sture Wiklund, som då hade hunnit gå sjöbefälsskola och arbetat vid Kustbevakningen i tio år.
– Ett roligt jobb under sommaren men inte lika kul på vintern. Så jag beslöt satsa på ledstångstillverkning, jag har alltid tyckt om att snickra.
Ledstänger och trappor
Han och hustrun (och delägaren) Lena Wiklund håller fast vid den ursprungliga affärsídén, att tillverka ledstänger för privat och offentlig marknad. Efter årsskiftet är också Långnäsföretaget återförsäljare för Norsjö Trätrappor.
I den lilla verkstaden i Långnäs formar Sture Wiklund och en anställd, Rikard Franzén, ledstänger som pryder många byggnader.
– Vi levererade för det mediehus som byggdes vid OS i Lillehammer, vi var med när Sunderby sjukhus byggdes, vi har byggt för Smedjan i Luleå, och Gallerian i Piteå, säger Sture Wiklund, som också levererar specialsnickerierna till Lindbäcks Bygg, Skanska, Peab och Nåiden.
– Vi har också många små kunder och vi utför en del trappsnickerier, säger Sture Wiklund
Ledstångsfabrikens hantverk monteras i hela Sverige. Just nu är Umeå en viktig marknad där företaget bland annat bygger ledstänger för ett nybygge vid polishögskolan. Wiklunds är också involverade i renoveringen av domstolslokaler i Luleå.
Hoppas på Ikea
– Nu räknar på eventuellt jobb för Ikanos galleria och Ikea i Umeå, uppdrag som kanske inleds under våren.
Wiklunds arbetar med material i mahogny, lärk, björk och ek. Det köpts i Vaggeryd och i Skellefteå.
Varför inte norrbottniska leverantörer?
– Det handlar inte om pris utan kvalitét. De träslag vi använder finns inte här, förklarar Sture Wiklund.
Han och Lena Wiklund uppger att det inte är någon nackdel att driva småföretag på landsbygden.
– Schenker och DHL hämtar två gånger i veckan så leveranserna funkar bra.
Hur ser ert företag ut om fem år?
– Vi ska hålla på några år till. Men jag kommer inte att slå pappa som jobbade till han var 78. Vad gäller verksamheten tycker vi att vi ligger på rätt nivå, och vi är för små för att brassa på för mycket, säger Sture Wiklund.