Genom att skapa en "grön plattform" ska rätt kompetens kopplas samman med rätt plats. Målet är fler arbetstillfällen på landsbygden parallellt med en ökad integration.
Fick jobb
Bonden Thomas Johansson har haft olika projekt tillsammans med Hushållningssällskapet och är även involverad i projektet som ska skapa nya jobb på landsbygden för utlandsfödda. Efter en två månaders lång praktik har nu Ashley Sharp från Anaheim i USA fått jobb på Thomas Johansson bondgård. Sammanlagt har hon hunnit jobbat i tre månader.
- Det tog ett tag innan jag kunde känna mig etablerad i Sverige och det är svårt att hitta ett jobb, men jag trivs jättebra, säger Ashley Sharp, som sammanlagt bott i Sverige i ett och ett halvt år.
Kompetensen för lantbruksarbete hade hon sedan innan, genom en utbildning inom området hemma i USA. Hon trivs bra med livet i Piteå och planerna på att flytta tillbaka till USA är ganska långt borta för henne.
- Jag ska hem och hälsa på min pappa i höst men annars vill jag stanna i Piteå så länge jag kan, säger Ashley Sharp.
Hon är tacksam med arbetstiderna som är tre till fyra timmar varje dag. Hon arbetar som djurskötare och utför uppgifter som att mjölka korna, fodra djuren och sköta ladugården.
Bonden Thomas Johansson är också nöjd med sin nyanställda.
- Det fungerar jättebra. Att vara djurskötare är inte ett så eftertraktat jobb, det utbildas bara ett fåtal varje år och de har redan jobb innan de gått ut, säger Thomas Johansson.
Thomas Johansson betalar ut vanlig lön till Ashley och han får själv bidrag från arbetsförmedlingen. För Ashley Sharp var Ob-tillägg något nytt men mycket uppskattat berättar Thomas Johansson.
- Det är roligt med nya influenser, det har flutit på jättebra, säger Thomas Johansson.
Ashley Sharp ska vara på bondgården i ett halvår till att börja med.
- Vi får se vad som händer efter det, men det är inte omöjligt att det blir förlängt, det skulle vara roligt, säger Thomas Johansson.
Det är många företag som är involverade i projektet men det har varit mycket praktiskt det första året.
- Vi började med projektet för ett år sedan men det var trögstartat i början. Första året har vi jobbat mycket med informationen, säger Helena Zimmer, vice Vd för Hushållningssällskapet.
Projektet är det första i sitt slag i Norrbotten och finansieras av Landsbygdsprogrammet, arbetsförmedlingen, Norrbottens läns landsting samt kommunerna i Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn.
- Det är ungefär tio personer som blivit utplacerade i länet, och några har också fått jobb efter praktiken som är på två månader, så det är positivt, säger Helena Zimmer.