Erica har kärleken till byggnader i fokus

Förra helgen öppnade Erica Duvensjö pardörrarna till Sveriges nordligaste byggnadsvårdsbutik. I den varsamt renoverade sommarstugan ryms inspiration i form av linoljefärg, beslag, antik och nytillverkad inredning samt rådgivning.

Ute.

Ute.

Foto: Sanna Eriksson

Långnäs 2010-12-04 06:00
När vi svänger in på gården glittrar snötyngda nejder av iskall vintersol. Inne i allrummet i det vackra 1800-talshuset sitter Erica Duvensjö i värmen från vedkaminen.
Det är här, på gården, som navet för hennes nystartade företag Pite byggnadsvård ligger.
- För många är ett hus bara ett hus, för mig är det så levande. Alla byggnader har en själ. Tar man till exempel bort en brädslagen panel kan man se var fönster tidigare suttit, någon kanske har ristat in sitt namn eller ett årtal.
Det är så hon svarar på min fråga om hur det kommer sig att hon valde yrket byggnadsantikvarie.
Bullerbykänsla
År 2004 bodde Erica och hennes man i ett parhus i Öjebyn, som de precis helrenoverat. Då fick Erica se annonsen om att 1800-talsgården i Långnäs var till salu. Hon fick inte med sig sin man till visningen, utan åkte själv, förtrollad av Bullerbykänslan.
Där stod hon på bron och kände, att här ville hon bo.
Hon fick med sig maken på en andra visning och snart packade de kartongerna och lämnade Öjebyn för öppna vidder på landet.
Studerade på Gotland
Så småningen började huset bli litet, men mitt i utbyggnationerna kom Erica in på byggnadsantikvarieprogrammet på Gotland. Så familjen färdigställde bygget, hyrde ut huset och styrde gemensamt kosan mot ön i
Östersjön.
- Vi bodde på Gotland i ett år och de fyra sista terminerna har jag läst på distans. Jag gick ut i våras och startade eget i juli. För mig var det självklart att starta ett centrum för byggnadsvård här uppe i norr. Jag vill väcka debatt i frågor som rör byggnadsvård och ge människor som är intresserade en möjlighet att se linoljefärgerna, känna på beslagen - och framför allt prata om sina hus. Jag har helt enkelt öppnat en butik med reservdelar till gamla hus, säger Erica.
Sommarstugan, som nu är centrum för hennes företag, är troligen byggd 1875. En passande lokal för verksamheten.
Med pärlspont, linoljefärg och lump-papp är den ett tidstypisk dokument. Men i blickfånget finns framför allt den vackra hemsnickrade butiksinredningen, som för tankarna till en lanthandel.
- Byggnadsvård förknippas ofta med gamla hus, men det kan också handla om byggnader uppförda under 1900-talet. Alla berättar de om sin tids ideologier och uppfattningar om bostadsidealet. Jag tar hand om hus, så att de vårdas på ett bra sätt för framtiden och försöker hjälpa till så att husets själ och karaktär inte byggs bort oavsett vilket decennium det handlar om, säger Erica.
Men det är inte heller meningen att människor ska bo i ett slags museum.
- Nej, man måste få bo och sätta sin personliga prägel men jag önskar att man tänker efter innan man kastar ut gamla saker som faktiskt går att bevara, som dörrar, tak och beslag.
Kyrkstuga ska väcka intresse
Som en vidareutveckling av butiken har familjen också köpt en kyrkstuga i Öjebyn. Den ska renoveras på samma varsamma sätt som gården hemmavid och är tänkt att fungera som visningsstuga under marknader.
- Det blir ytterligare en möjlighet att väcka människors intresse för byggnadsvårdsfrågor, säger Erica.
FAKTA
Erica
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om