Majoriteten av lastbilsförarna anser att de håller hastighetsbestämmelserna när de kör i tjänsten. Och sju av tio anser att det är hastighetskamerorna som gör att de oftast håller hastigheten på landsväg. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
Hastighetskamerorna, så kallade ATK, har en klart bromsande verkan när åkeribranschen får uttala sig. Men antalet dödade i trafiken ligger fortsatt på en oönskad nivå och enligt Trafikverket visar mätningar att hastigheten inte hålls.
– Vi ser det som väldigt viktigt att yrkesförarna får ned hastigheten och föregår med gott exempel eftersom de fungerar som normgivande ute på vägarna. De har helt enkelt en positiv inverkan även på privatbilisterna. Vi skulle såklart också önska att polisen skulle ha större resurser och oftare skulle göra hastighetskontroller och stickprov ute på vägarna. Att hålla hastigheterna skulle bidra till att hundra personer inte mister livet varje år, säger Anders Wallstenius, motorspecialist på Länsförsäkringar.
Sju procent av lastbilsförarna anser att de sällan eller aldrig håller hastigheten i tätort och tolv procent att de inte gör det på lands- eller motorväg.
– Att få ned hastigheten på våra vägar är oerhört viktigt både ur miljö- och säkerhetssynpunkt. Så for man kör fortare än tillåten maxhastighet ökar bränsleförbrukningen. Till exempel om förarna kör fortare än 80 km i timmen ökar bränsleförbrukningen för varje km/timme över det. Dessutom är tidsvinsten minimal, man sparar bara 1 procent i tid om man ökar från 80 km per timme till 90 km i timmen, säger Anders Wallstenius.