Under 2018 genomförde Anticimex 175 saneringar av vägglöss i Norrbottens län, vilket är 1,1 procent färre än året innan. I hela landet har saneringarna av vägglöss ökat stadigt de senaste åren. Minskningen kan bero på ökad medvetenhet och förebyggande åtgärder.
Vägglöss är numera ett vanligt förekommande problem i Sverige. Från att för tio år sedan inte sanera vägglöss alls har Anticimex saneringar ökat med mellan 5 och 20 procent varje år under den senaste femårsperioden. Men i år är trenden bruten med en minskning på 6 procent
– Minskningen beror förmodligen på bättre och effektivare saneringsmetoder. En annan anledning är att man är mer medveten om problematiken idag och man anlitar oss i större utsträckning i förebyggande syfte, innan problemen tagit fäste. Vi vet dock inte om den nedåtgående trenden håller i sig, det får vi se när vi stänger 2019, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.
Anticimex genomförde 175 saneringar i Norrbottens län under 2018, jämfört med 177 året innan. Totalt i landet genomfördes 16 359 saneringar under 2018, vilket var en minskning med 6 procent jämfört med 2017. Det finns stora lokala skillnader runt om i Sverige i utvecklingen av antalet saneringar. I 9 av landets 21 län ökar antalet saneringar medan 12 län har färre saneringar 2018 jämfört med 2017.
Även om antalet saneringar minskar totalt i landet, så sprids vägglössen till nya platser. Numera drabbas inte enbart bostäder, hotell och vandrarhem. Den senaste tiden har även tåg, båtar och flygplan sanerats.
Så här inför påsken med många som ger sig iväg på semesterresor delar Anticimex med sig av tips på vad man kan göra för att undvika att få med vägglössen hem.