Utpekade Stasiprästen förklaras obehörig som präst på egen begäran

Alexander Radler, den präst i Burträsk som utpekats som före detta Stasi-agent, har förklarats som obehörig av domkapitlet. Radler som nu gått i pension har erkänt men nekade länge till anklagelserna.

LÄNET2012-09-05 04:44

- Det här är en oerhört tragisk och unik historia. Det handlar om en präst som har varit verksam i många år i en församling som har uppskattat honom. Samtidigt har han burit på en mörk hemlighet som han konsekvent förnekat inför mig och andra. Slutligen valde han att själv avsäga sig sitt ämbete och därmed har domkapitlet nått vägs ände i detta ärende, säger biskop Hans Stiglund.

Egen begäran
Aleksander Radler inkom den 31 juli 2012 med en begäran om att förklaras obehörig som präst i Svenska kyrkan. Enligt kyrkoordningen ska en präst förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst om han eller hon begär det. Samtidigt upphör också tillsynsansvaret och domkapitlet har inte längre någon befogenhet att vare sig utreda honom eller vidta några åtgärder mot honom.

Kyrkorådet i Burträsk, där Radler verkat som präst, har gjort ett uttalande med anledning av uteslutningen. "Kyrkorådet vill uttrycka sin uppskattning för Aleksander Radlers tid i församlingen i rollen som kyrkoherde, präst och engagerad representant för Burträsk. I samma andetag tar kyrkorådet absolut avstånd från att han inte i ett tidigare skede medgivit kontakterna med och rapporteringen till den östtyska säkerhetstjänsten Stasi".

FAKTA Detta har hänt under prövningen

I oktober 2011 öppnade domkapitlet en utredning utifrån att en präst i Västerbotten pekats ut som Stasi-informatör i Birgitta Almgrens bok "Inte bara spioner...". Den berörde prästen hade dock i samtal med biskopen försäkrat att han inte var den uppgiftslämnare som beskrevs i boken. Prästen ska bland annat ha angett sina studiekamrater, som dömdes till långa fängelsestraff.

Efter att det publicerats dokument i media från Stasis arkiv rörande samme präst beslutade domkapitlet att återuppta utredningen.

Enligt den tyska myndigheten råder det ingen som helst tvekan om att prästen har lämnat uppgifter till Stasi. Myndigheten förnekar också att arkivmaterialet om honom skulle ha kunnat förvanskas eller manipulerats.

Domkapitlets prövning avsåg inte uppgiftslämnandet som sådant eftersom det skedde innan kyrkoordningens tillkomst, utan endast prästens agerande och uttalanden till biskop och medier.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om