Uppåt för gröna turismföretag

Framtidstron är stor för länets turismföretagare i de gröna näringarna. Hälften av turismföretagarna uppger också att lönsamheten är god. Det visar undersökningen Grönt Entreprenörskap, gjord på uppdrag av LRF.

Karin Hedström, projektledare för turism inom LRF:s projekt Gröna piloter. (Arkivbild)

Karin Hedström, projektledare för turism inom LRF:s projekt Gröna piloter. (Arkivbild)

Foto:

LÄNET2011-11-15 03:41

I Norrbotten finns den största andelen turismföretagare inom de gröna näringarna som planerar att utveckla sin verksamhet det närmaste året. Tre av fyra tillfrågade tänker utöka befintliga aktiviteter eller satsa på mer marknadsföring. Det visar Lantbrukarnas riksförbunds, LRF:s återkommande undersökning Grönt Entreprenörskap 2011.

Stark framtidstro
I Norrbotten är framtidstron inom turismen stark och över hälften uppger att lönsamheten är mycket eller ganska god i dag. Var tredje tror att lönsamheten kommer att ha förbättrats inom ett år.

- Det våra medlemmar i Norrbotten satsar mycket på är när- och affärsturism (konferenser). Det finns en längtan hos människor att ta sig ut i naturen, och det kan man göra genom att förlägga konferenser på gårdar på landet, berättar Karin Hedström, projektledare för turism inom LRF:s projekt Gröna piloter.

Ekoturism viktigt
Men även ekoturism är en viktig trend, där det finns en förväntan om att få äta lokalproducerad mat. Det har många gårdar i Sverige tagit fasta på, och lagar mat från egna råvaror som de serverar på gården.

Utveckla verksamheten
- Vi har en del gårdar i Norrbotten som satsar på detta, men generellt är tillgången på lokalproducerad mat liten, så här finns massor att göra, och goda affärsmöjligheter, säger
Karin Hedström.

I Norrbotten uppger 74 procent av de tillfrågade turismföretagarna att de planerar att utveckla verksamheten inom det närmaste året. De flesta planerar att satsa mer på marknadsföring eller utöka befintliga aktiviteter, till exempel mat, vandring och fiske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om