Det tar för lång tid innan en tjuv får sitt straff. Därför gav regeringen 2017 polisen i uppdrag att förändra arbetssätt så att lagföringen av enklare brott ska gå snabbare.
I över ett år har en ny metod provats i Stockholmsområdet och nu kan man se resultatet.
– Metoden har visat klara fördelar, säger Vikström.
Ett av målen är att komma åt återfallsförbrytare som begår många brott. Metoden är mindre byråkratisk och mer effektiv.
– Tar polisen en förbrytare kan denna få sitt straff på plats. Polisen kan ge dagsböterna och göra klart hela underlaget om det rör sig om brott som kan ge max tre års fängelse. Om det blir domstolen så bokas tid direkt för tingsförhandling. Polisen kan boka det mesta från bilen, säger Vikström.
För att det här ska fungera krävs att hela rättsväsendet inkluderas. Domstol, polis och åklagare måste samverka.
– Men det fungerar mycket bra söderut. Man har kunnat se effekterna. Flödet av ärendet till förundersökningsledarna har minskat och de kan ägna sig åt att utreda andra ärenden. I vanliga fall skickas 20 procent av ärendena som gått till åklagare tillbaka till polisen för kompletteringar. Nu var det bara tre procent som kom tillbaka. Det frigör resurser.
Vikström berättar att metoden har sparat 15 miljoner under ett år och det är bara för en domstol.
Även för allmänheten är det nya arbetssättet bara positivt då de får en snabbare reaktion från rättsväsendet. För de som döms innebär metoden att de snabbare får sitt straff och inte behöver gå och vänta..
– När det gäller narkotikabrott så ska analyserna bli snabbare gjorda genom en speciell märkning till NFC (nationellt forensiskt centrum). Istället för en handläggningstid på flera månader kan en sådan person vara dömd inom 14 dagar.
I Rinkeby, där metoden provats i ett år, minskade antalet ärenden som väntar på utredning från 1370 till drygt 400 ärenden.
För att metoden ska bli aktuell i region Nord krävs ett beslut av regeringen. Tongångarna är positiva.
– Jag tycker det verkar jättebra. Vi i Norrbotten ligger bra till för att implementera detta arbetssätt då vi jobbar mot det hållet idag. Men det kommer att ta tid att förändra organisationen och bygga upp samverkan mellan inblandade. Jag hoppas det blir beslut taget under 2019. Sen tar det några år innan vi kan använda metoden.