Varje år sammanställer Skogsstyrelsen de skador som drabbat skogen. I år var det främst svampar som stått bakom skadorna i Norrbotten, tillsammans med vilt och snö som legat kvar för länge i träden.
Snön som legat kvar i trädkronorna lite länge har bidragit till så kallade snöbrott, och träd har genom det knäckts eller böjts. Men störst problem var det ändå med Knäcksjuka och Törskatesvamp, som ser ut att öka i Norrbotten.
Törskatesvampen sprider sig gärna i ung skog och är, enligt Anders Lindqvist som skadesamordnare för region nord på skogsstyrelsen, inte helt lätt att få stopp på.
– Den är lynnig och svårfångad, säger han.
– Problemen har funnits i tio år och brer ut sig.
Svampen samarbetar med en markväxt, och sprider sig gärna i ung skog vilket kan bli problematiskt.
– Man tappar framtida skog, säger Lindqvist.
Törskatesvampen är svår att utrota, och idag finns inga konkreta exempel på hur man kan bekämpa den. Det andra stora problemet i de norrländska skogarna, Knäcksjuka, handlar också om en svamp. Knäcksjuka drabbar tallar genom att angripa årsskotten, i allvarliga fall dör skotten.
– Den ger krokiga träd, ibland kan de nästan bli bonsai-liknande. Det är inte intressant för industrin, säger Lindqvist.
För att få större koll på hur utbrett problemen är kommer skogsstyrelsen nu att genomföra fler inventarier och fortsätta utreda hur man kan attackera problemet. Men fram till dess går det inte att göra mycket annat än att hålla ögonen öppna för de olika svamparna.