Oavsett om din kommuns avgift är låg eller hög så har de gemensamt att avgiften har höjts ordentligt de senaste åren. Enligt en undersökning som Villaägarna gjort har kostnaden sedan 2010 ökat med 26 procent i Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn som alla betalar 10 280 kronor per år. I Piteå har nätavgiften höjts med 21 procent till 5 910 kronor.
Undersökningen visar att de tio dyraste kommunerna i Norrbotten har en sak gemensamt. Vattenfall står för elnätet. Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef hos Villaägarna, är inte förvånad.
– De tre största leverantörerna står för de största höjningarna. Stora aktörer brukar kunna erbjuda lägre priser, men när det gäller elnätet så är det tvärt om. De har höga avkastningskrav, säger Eliasson.
Mellan 2008 och 2012 började priserna för elnätet att stiga efter att "nätnyttomodellen" som reglerade prissättningen avskaffades efter en utdragen juridisk process.
– Energimarknadsinspektionen är den myndighet som ansvarar för att reglera elnäten, men deras beslut överklagas ofta av energiföretagen och hittills så är det energiföretagen som också vinner i domstolarna, säger Jakob Eliasson.
Kan man som privatperson göra någonting åt priserna?
– Som nätkund och villaägare finns det inte så mycket att göra åt saken. Det man kan göra för att förändra är att skriva insändare och ringa till sin riksdagsman, säger Jakob Eliasson.
Pite energi har länets näst billigaste elnät, men även de höjde priserna med 21 procent mellan 2010–2015, och vid årsskiftet 2016 höjdes avgiften med hela fem procent.
– Ja vi var tvungna att höja vid nyår med tanke på den investeringstakt som vi har och vad vi måste göra med nätet enligt lagkraven, det påverkar så klart nätavgifterna, säger Boris Lindberg, elnätschef på Pite energi.
Energimarknadsinspektionen har nyligen antagit en regleringsmodell som tvingar nätleverantörerna att göra nyinvesteringar i nätet.
Innebär det att konsumenter kommer att se större ökningar än tidigare nu?
– Det tror jag inte. Det blev fem procent nu i år, tittar man på det nät som vi har så kommer vi nog att ligga därikring beroende på vilka investeringar vi göra. Vi försöker givetvis hålla nere avgiften, men vi måste ha personal och beredskap också.