Förutom satsningen på fjällrävens bevarande, som är ett gemensamt samnordiskt projekt, ska pengarna användas för inrättande av naturreservat och fortsatt upprustning av fjälleder och andra anläggningar för friluftslivet.
PT har tidigare berättat om fjällrävsprojektet, som möjliggjorts av ett EU-bidrag på 12 miljoner. I sommar ska inventering av den hotade arten göras i Norrbottensfjällen. Ett snarlikt gränsöverskridande projekt har bedrivits i Västerbotten och Jämtland sedan 2010, och nu utvidgas alltså räddningsaktionen till Norrbotten, som har den minsta stammen. Förutom att individerna i Norrbottensfjällen är få till antalet är de dessutom glest utsprida, vilket försvårar föryngring.
LÄS MER: Utsatta fjällrävar får hjälp på traven
När det gäller naturskydd är 65 miljoner avsatta för att värdefull natur ska kunna skyddas i länet, både för att säkra biologisk mångfald och befrämja friluftsliv och turism. Pengarna används i huvudsak till att ersätta markägare, vars mark hamnar inom nyinrättade reservat. Förra hösten inrättades flera reservat i Pite älvdal, i vissa fall mot kommunernas vilja.
LÄS MER: Piteå får nytt naturreservat
LÄS MER: Nya naturreservat i Arjeplog
Upprustningen av fjälleder står också på åtgärdslistan. I fjol somras kunde PT berätta att sherpas rekryterats från Nepal för att fixa till vandringsleden till Kebnekaises topp. Det arbetet fortsätter i år, men upprustning sker även av leder på andra håll. Pengarna räcker även till att rusta upp kryssen för vissa vinterleder, bland annat i Arjeplogsfjällen.