Av de 439 insatserna under fjolåret utfördes 334 i fjällområde. I annan terräng än fjällområde utfördes 105 insatser som gällde efterforskning av försvunnen person (EFP).
Anledningarna till insatserna varierar kraftigt. Det handlar om allt från frakturer till utmattning och olika sjukdomstillstånd. Merparten av fjällräddningsinsatserna, över 90 procent, hanterar skadade och sjuka, där frakturer av olika slag är i majoritet, skriver polisen på sin hemsida.
– Skadorna kan vara komplexa och omhändertagandet av en skadad person i fjällen i dåligt väder, mörker och svårtillgänglig miljö ställer stora krav på räddningspersonalen, säger Stephen Jerand, polisens nationella samordnare för fjällräddningen.
Under året inträffade ett antal skoterrelaterade insatser. Vad gäller snöskoterolyckor finns ett mörkertal av olyckor med koppling till körning i förbudsområden samt olyckor där de inblandade varit påverkade av alkohol.
Av de 16 laviner som inträffade under 2018 skedde de flesta under mars och april. Laviner utgör bara 4,7 procent av årets fjällräddningsinsatser.
– Det är en fantastisk natur vi har möjlighet att kunna vistas i, men vi vill samtidigt öka medvetenheten hos dem som planerar att ge sig ut på fjället eller i terrängen.
– Om du ska ut i fjällen, sök information vid närmaste anläggning för att få aktuell prognos. Märker du att det blir ett väderomslag är det bättre att du vänder tillbaka. Prata med lokalbefolkningen om vilka områden du ska undvika och använd de loggböcker som finns i de olika stugorna. Tänk på att ha rätt utrustning, vädret kan slå om fort och det är viktigt att du respekterar naturens krafter, säger Stephen Jerand.
I Norrbotten genomfördes 177 fjällräddningsinsatser under 2018 som totalt omfattade 238 personer. Motsvarande siffra för 2017 är 153 respektive 204.
I Västerbotten genomfördes 56 insatser som hanterade 69 personer. Året innan var siffrorna 93 insatser och 116 personer.