Siffran skulle sjunka om regelbundna prostatatester gjordes, menar Göran Hellberg, generalsekreterare i Prostatacancerförbundet.
– När symptomen för prostatacancer visar sig är det i regel för sent. Ungefär 1800 män per år har spridd cancer när sjukdomen upptäcks, säger han.
Under november uppmärksammas prostatacancer bland annat genom kampanjen Mustaschkampen. En av Prostatacancerförbundets målsättningar är att få till en allmän screening av prostatacancer, liknande den som görs för kvinnor och bröstcancer. För tre år sedan beslutade Socialstyrelsen att inte rekommendera sådan screening. Men ny forskning har kommit på området, och i början av nästa år ska myndigheten på nytt ta ställning i frågan. Göran Hellberg menar att det vore önskvärt att börja testerna redan i 45-årsåldern.
– De flesta fall som upptäcks i tid går att bota, antingen genom strålning eller operation, säger Göran Hellberg.
Sett till befolkningen kan man se en liten nedgång i antalet dödsfall de senaste tio åren. Från 55 till 47 dödsfall per 100 000 invånare. Socialstyrelsens statistik visar också att det finns skillnader mellan länen. Exempelvis dör mer än dubbelt så många män av prostatacancer i Gävleborgs län jämfört med Stockholms län, i relation till befolkningsantalet. I Norrbotten avled 60 personer 2016, i Västerbotten avled 71 personer 2016 och i Västernorrland 78 personer.
Provtagning för indikation på prostatacancer kallas PSA-test, och tas med ett vanligt blodprov. Ett högt PSA-värde behöver dock inte betyda prostatacancer, utan beror oftast på förstoring av prostatan, enligt Vårdguiden.