Rötmånaden är här

I slutet av juli börjar något som traditionellt brukar kallas för rötmånad. Men den varma sommaren har gjort att perioden som i normala fall brukar vara ungefär en månad i själva verket redan har pågått i månader.

Foto: Jonas Åsten

Länet2018-07-25 16:44

Egentligen är det vädret, värmen och luftfuktigheten som styr över hur länge livsmedel håller sig fräsch. Sommarens värme gör att man istället för en rötmånad kan prata om flera rötmånader. Men det finns tips för att undvika både sjukdomsfall och onödigt matsvinn.

– Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen. Se, lukta och smaka på maten så att du inte slänger i onödan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Matbutiker idag håller i stort sett samma temperatur hela året. På vissa håll tycker man sig ändå märka skillnader när det kommer till hur länge en del av varorna håller sig fräscha.

– Vi märker att en del öppna livsmedel, till exempel på avdelningen för frukt och grönt, inte stoppar riktigt lika länge som vanligt. Vi går därför igenom dessa varor och rensar lite oftare än i vanliga fall, säger Daniel Johansson, vikarierande fruktansvarig på Ica kvantum.

På Coop forum märker man däremot inte någon större skillnad, trots att det är något varmare i butiken.

– Frukt och grönt går vi igenom dagligen i vilket fall som helst hela året. Jag upplever inte att vi får kasta mer, säger Jimmy Lidström, stormarknadschef.

Varma och fuktiga dagar trivs mögel och bakterier som kan göra människor sjuka och maten skämd allra bäst. Livsmedelsverket har sammanställt en lista med tips på vad man som privatperson kan tänka på för att undvika både sjukdom och onödigt matsvinn.

Så undviker du sjukdom och matsvinn:

Håll maten kall från butiken till hemmet.

Ställ ner kylskåpet till plus fyra grader.

Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat.

Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om