I nuläget är det primärvården som står i fokus för arbetet, men det finns ett stort intresse också från specialistvården att komma med i den nya digitala lösningen.
– Min vision är att alla patienter ska komma den digitala vägen, men det finns undantag. Svårt sjuka personer som besöker vården ofta behöver andra kontaktvägar liksom människor som inte klarar tekniken. Genom att frigöra resurser med digitala lösningar kommer de här grupperna att kunna få den hjälp de behöver också framöver, säger Pia Näsvall, medicinskt rådgivare.
Digitaliseringen kommer att fungera som så att man loggar in på en webbsida via dator eller mobil med mobilt bank-id. På sikt också troligen via en app.
– Beroende på sökorsak får man ett anpassat ”frågebatteri” och utifrån svaren anpassas åtgärder. Det kan vara tips om egenvård, inbjudan till att prata, chatta eller ha videosamtal med en sjuksköterska, säger Näsvall.
Parallellt med digitaliseringen kommer också tjänster som webbtidsbokning, mobil incheckning och betalning, en app för möten med ungdomsmottagningen och internetbaserad terapi att införas.
Regionen jobbar för att komma till skott så snart som möjligt. Tillgängligheten i vården är inte god nog i dag och den här typen av tjänster är efterfrågade.
– Vi sticker inte under stol med att satsningen beräknas spara pengar för regionen, nog så viktigt i det akuta ekonomiska läge som vi befinner oss i, säger Näsvall.