– I Norrbotten skickas fakturan till individen om de inte har med sig sitt EU-kort. De får lösa det själva i hemlandet, säger landstingsrådet Glenn Berggård.
Ett EU-kort är ett försäkringsbevis och ger individen rätt till vård vid tillfälliga besök i andra länder inom EU eller EES, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. I Sverige betalar alla medborgare den fastställda vårdavgiften i respektive landsting. Men i andra länder, exempelvis Rumänien omfattas inte alla av en allmän sjukvårdsförsäkring. I praktiken innebär det att de flesta EU-migranter som tillfälligt besöker Sverige saknar en sjukvårdsförsäkring, även i hemlandet.
– Socialstyrelsen föreslår att EU-migranter som stannar i Sverige längre än tre månader ska behandlas som papperslösa. Enligt den lagstiftningen ska staten stödja landstinget och betala för EU-migranters vård, säger Glenn Berggård.
Problemet är att landstinget saknar möjligheter att registrera hur länge EU-migranterna befunnit sig i Sverige.
Växande problem
– Då kommer vi ju in på att landstinget ska registrera brott och det har vi inte rätt att göra. Landstingen är förhindrade att registrera ringa brott, säger Glenn Berggård.
Enligt honom är denna fråga ett växande problem. I Uppsala landsting har man valt att behandla alla EU-migranter som papperslösa, vilket innebär att svenska staten står för deras sjukvårdskostnader.
– Men egentligen ska det inte skilja mellan olika landsting. Och om alla landsting gjorde som Uppsala så måste ju regeringen avsätta mer pengar till den posten i sin budget, säger Berggård.
Han menar att detta är ett dilemma som landstingsledningen fortfarade inte vet hur de ska hantera. Men i Norrbotten finns inga planer på att följa Uppsalas exempel.
– Ingen förvägras hälso- och sjukvård. Men har de ingen sjukförsäkring, så måste de betala själva, säger Berggård.