Miljoner till lokal vattenvård

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar ut totalt 374 miljoner kronor till landets länsstyrelser för arbete med havs- och vattenmiljön. Nära 14 miljoner satsas i Norrbotten.

Miljonsatsning. Sammanlagt 374 miljoner kronor satsas på havs- och vattenmiljön.

Miljonsatsning. Sammanlagt 374 miljoner kronor satsas på havs- och vattenmiljön.

Foto: Niklas Egriell

LÄNET2018-03-01 10:11

Pengarna ska bland annat gå till kalkning av försurade vattendrag, fiskevård, åtgärder för hotade arter och lokala vattenvårdsprojekt.

– Under 2018 satsas 60 miljoner kronor mer på lokalt vattenmiljöarbete jämfört med 2017, totalt anslås 135 miljoner kronor i år. Den ökade satsningen är en del av regeringens satsning på rent hav, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på havs- och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmiljöanslaget är en nationell satsningar för att förbättra, bevara och skydda våra hav, sjöar och vattendrag. Sedan 1 juli 2011 ansvarar HaV för anslaget som i år är totalt 950 miljoner kronor, i fjol var det totalt drygt 787 miljoner kronor.

Den största andelen av Havs- och vattenmiljöanslaget delar HaV ut till länsstyrelserna som sedan fördelade pengar vidare till kommuner, organisationer och företag. Exempelvis till kalkning, fiskevård, restaurering av vattenmiljöer och lokala vattenvårdsprojekt. så kallade LOVA-projekt.

LOVA-bidraget infördes 2009 och det kan sökas av kommuner och ideella organisationer och sammanslutningar i icke vinstdrivande syfte.

– Satsningar som finansieras via havs- och vattenmiljöanslaget skapar sysselsättning och bedöms även indirekt leda till ökad tillväxt. Flera länsstyrelser vittnar om att fiskevård, restaurering av vattendrag, minskad övergödning och strandstädning leder till ökat turism som sport- och fritidsfiske, säger Björn Sjöberg.

– I år har regeringen också bestämt att, förutom ökade anslag på 60 miljoner kronor till LOVA-projekt, också ändra reglerna för vilka projekt som kan få anslag. Bland annat innebär det ökade möjligheter för medfinansiering av till exempel EU-projekt på lokal nivå, man kan nu få upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen, säger Björn Sjöberg.

Regeringen har också öppnat för en bredare användning av LOVA-bidraget. Fortfarande har insatser för att minska övergödningen högst prioritet men i år kan pengarna även användas till åtgärder som rör till exempel miljögifter kopplade till fritidsbåtar, omhändertagande av spökgarn och olika restaureringsåtgärder.

I Norrbotten satsas 13 854 590 kronor. Västerbotten får 26 337 332 kronor.

0911-645 17

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!