Bäst före-datumet handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan är en sorts garanti från producenten att en vara håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Märkningen sista förbrukningsdag handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Sista förbrukningsdag används för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att en vara, trots att den förvaras enligt förpackningens anvisningar, blir hälsofarligt efter ett visst datum. Livsmedel där sista förbrukningsdag har passerat får varken säljas eller ges bort. Detta alltså till skillnad från mat där bäst före-datumet har gått ut.
Idag är det alltså en femtedel av svenska befolkningen som inte vet skillnad mellan datummarkeringarna. Detta visar en undersökning från Sifo, där man frågat 1000 slumpmässigt utvalda personer om begreppen. Undersökningen är beställd av Matsmart och har gjorts två år i rad. Siffrorna i år ser bättre ut än förra året då nästan en tredjedel av de svarande var osäkra på begreppen. Matsmarts vd Karl Andersson säger att utvecklingen går framåt men att det fortfarande finns mycket kvar att jobba med.
– Även om utvecklingen går åt rätt håll så finns det mycket kvar att göra. Vi vill öka kunskapen om datummärkningen och vår vision är en värld utan matsvinn, då är 20 procent en alldeles för hög siffra, säger Karl Andersson.
Matsmart säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterat pris. Förra året räddade deras kunder i Norrbotten 52 ton mat från att slängas.