Det visar en slutrapport som lämnats över till regeringen. Totalt slutfördes 505 uppdrag i norra Sverige av 415 deltagare. Förutom Norrbotten utfördes 187 uppdrag i Västerbotten, lika många i Västernorrland och i Jämtland genomfördes 44 uppdrag.
Arbetsuppgifterna i projektet har exempelvis utförts i parker och naturreservat. Deltagarna har bland annat märkt upp stigar och byggt spång och vindskydd. På uppdrag av Sveriges geologiska undersökning (SGU) har deltagarna tagit bort borrör som blivit kvar efter provtagningar i marken och varit en olycksrisk för snöskotrar och andra terrängfordon. Rören har också förseglats och koordinatsatts.
– Det är ett mycket lyckat projekt med många vinnare. Det har stärkt både samhälle och individer och gett många viktiga arbetstillfällen, säger Staffan Norin, regionchef på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Personerna som anställdes av Skogsstyrelsen var antingen relativt nyetablerade i Sverige eller långtidsarbetslösa. Deltagarna fick utbildning i att hantera röjsåg och tid att språkträna för att vara redo att arbeta för externa arbetsgivare till våren 2019.
Av deltagarna i norrlandslänen gick nästan var femte person vidare till eget företagande, anställning eller utbildning redan innan projektet avslutades.
Naturnära jobb påbörjades 2018 och skulle ha pågått till och med 2020, men avslutades vid årsskiftet då finansieringen togs bort från den borgerliga statsbudgeten men i slutrapporten för föreslår Skogsstyrelsen att uppdraget ska förlängas.