Lavinartad ökning av avslag

Antalet som får avslag på sjukpenning har ökat lavinartat de senaste åren. Nu rasar LO över Försäkringskassans hantering, där framför allt kvinnliga LO-medlemmar hamnar i kläm.

Antalet avslag på ansökan om sjukpenning har ökat lavinartat i Norrbotten. Nu rasar LO över Försäkringskassans hantering, där framför allt kvinnliga LO-medlemmar hamnar i kläm.

Antalet avslag på ansökan om sjukpenning har ökat lavinartat i Norrbotten. Nu rasar LO över Försäkringskassans hantering, där framför allt kvinnliga LO-medlemmar hamnar i kläm.

Foto: Claudio Bresciani/TT

LÄNET2019-02-25 12:36

Andelen personer i Norrbotten som fått avslag på sin ansökan om sjukpenning har ökat från 1,1 procent 2014 till 22,9 procent 2017, enligt en analys från LO.

LO riktar nu skarp kritik mot hur sjukförsäkringen har hanterats de senaste åren, vilket har lett till att framför allt kvinnliga LO-medlemmar hamnat i kläm.

– Många som är allt för sjuka för att arbeta har nekats stöd från sjukförsäkringen. Istället har anhöriga, vänner och välgörenhetsorganisationer tvingats gripa in. Bristerna skapar och förstärker gamla klass- och könsorättvisor och urgröper tilltron till hela välfärdsstaten, säger Krister Johansson, ordförande för LO-distriktet i norra Sverige.

Enligt LO förstärkte den rödgröna regeringens mål om att pressa ned sjukpenningtalet till nio dagar år 2020, de brister i sjukförsäkringen som levt vidare från de borgerliga partiernas tid vid makten. Övergångsregeringen tog bort sjukpenningmålet från Försäkringskassans regleringsbrev, men LO menar att det är långt ifrån tillräckligt.

– Försäkringskassan gör i dagsläget allt för snäva tolkningar av lagstiftningen och tar inte hänsyn till personers olika rehabiliteringsbehov. Ska vi få en tryggare sjukförsäkring måste även lagstiftningen förändras, säger Krister Johansson.

LO:s krav i korthet:

1. Kraven vid sjukförsäkringens tidsgränser måste mjukas upp.

2. Karensen måste avskaffas.

3. Målstyrningen av Försäkringskassan måste förändras.

4. Sjukersättningen måste höjas och kvalifikationskraven bli mer rimliga.

5. Inkomsttaket måste höjas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!