Norrbotten hade tillsammans med Jämtland den största minskningen i landet med 0,4 procentenheter, enligt Arbetsförmedlingen. Under juli i år anmäldes 48 fler lediga platser än i fjol till arbetsförmedlingarna i Norrbotten och den totala ökningen för årets första sju månader är 500 platser fler än för samma period i fjol. De största ökningarna har funnits inom branscherna jord- och skogsbruk, vård och omsorg samt hotell och restaurang. Inom vården tros ökningarna bero på tilltagande pensionsavgångar.
Fler under året
Antalet personer som fick arbete under juli var däremot 148 färre än i fjol. Men den totala siffran i länet för hela året fram till nu redovisar istället en ökning.
Göran Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen marknadsområde norra Norrland, gläds över den positiva utvecklingen, särskilt att ungdomsarbetslösheten minskat då han ser det som en mycket viktig överlevnads- och utvecklingsfråga för hela regionen. Men trots den positiva utvecklingen uppges arbetssökande med funktionshinder som innebär nedsatt arbetsförmåga, utrikesfödda och de som saknar gymnasieutbildning ha det svårare på arbetsmarknaden. Vilket är något som oroar Göran Nilsson som uppmanar länets arbetsgivare att se de här människorna som en tillgång och en resurs.
– Samtidigt som generationsväxlingen gör att konkurrensen om arbetskraften hårdnar och bromsar tillväxten i vissa branscher så har vi dessa grupper som inte får chansen. Arbetsförmedlingen kan med olika insatser göra människor ur de här grupperna mer anställningsbara. Men för att de ska få arbete måste också arbetsgivarna se möjligheterna och satsa på mångfald. Det tjänar alla på, de arbetssökande, arbetsgivarna och hela samhället, säger han i ett pressmeddelande.