Knark med posten ska stoppas

Regeringen har presenterat nya åtgärder för att skärpa kampen mot narkotika.

I dag får de som arbetar med posthantering inte ta kontakt med polis, tull eller åklagare om de fattar misstanke om narkotika i en försändelse. föreslår (Arkivbild)

I dag får de som arbetar med posthantering inte ta kontakt med polis, tull eller åklagare om de fattar misstanke om narkotika i en försändelse. föreslår (Arkivbild)

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

LÄNET2019-09-03 13:36

Länsstyrelserna i norra Sverige har vid upprepade tillfällen uppmärksammat problemen med den nu gällande postlagen.

Deras arbete med metoden Tillsammans mot nätdroger och den goda samverkan mellan olika samhällsaktörer har nu burit frukt. Förslaget är att alla som arbetar med posthantering ska ha rätt att på eget initiativ ta kontakt med polis, tull eller åklagare om de fattar misstanke om narkotika eller jämförliga preparat i en viss försändelse.

Nu ska regeringen tillsätta en utredning som ser över tystnadsplikten i postlagen och förutsättningarna för att kontrollera försändelser.

Detta eftersom nuvarande postlag har bestämmelser om tystnadsplikt som förhindrar de som bedriver postverksamhet att kontakta polis eller tull om de misstänker brott i paket eller brev. När nuvarande postlag skrevs fanns inte internethandel och nätdroger.

Samtidigt visar en kartläggning att många postombud upplever att det är vanligt förekommande med försändelser som kan innehålla droger och att de känner en oro över att hantera dessa. 2015 genomfördes en Sifoundersökning som visar att allmänheten tycker att det är mycket viktigare att stoppa droger än att till varje pris värna sekretessen.

Om det blir en lagändring kommer även Länsstyrelsernas brottsförebyggande arbete samt ANDT-uppdrag bli lättare att arbeta med, eftersom det ger förbättrade förutsättningar för bättre folkhälsa och ökning av trygghet. Tack vare arbetet med Tillsammans mot nätdroger är Länsstyrelserna väl rustade att förvalta förändringar som en ändrad lagstiftning skulle innebära.

Fakta

Tillsammans mot nätdroger är ett samverkansarbete där myndigheter, speditionsfirmor och andra berörda aktörer i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland ingår. Arbetet har pågått sedan 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!