Inför internationella handikappdagen presenterar Sveriges Hembygdsförbund den inventering som just nu genomförs på Sveriges hembygdsgårdar. Hittills har åtta hembygdsgårdar i Norrbotten fått besök av en tillgänglighetskonsult.
– Inventeringen visar att det ofta är relativt enkelt att förändra miljön för att göra den tillgänglig för många fler. Många gånger handlar bristerna om okunskap, säger Gunnar Häger, tillgänglighetskonsulent.
Enkla åtgärder
Hittills har runt 350 av landets 2 000 föreningar fått besök av en tillgänglighetskonsult. Gunnar Häger, som genomför inventeringen, är själv synskadad och påminns ständigt om hur otillgängliga miljöer kan skapa problem.
I en nyligen genomförd enkät anger ungefär hälften av föreningarna i länet att de genomfört förändringar för att förbättra tillgängligheten de senaste fem åren. Det handlar ofta om enkla åtgärder så som trösklar som anpassats för rullstolsburna, tydlig skyltning vid handikapparkeringen eller kontrastmarkerade trappor för att underlätta för synskadade.
Brister
Men än finns det mycket arbete kvar att göra för att öka tillgängligheten i samhället. Enligt färsk statistik från Myndigheten för delaktighet uppger fem av tio personer med funktionsnedsättning att de skulle vilja utöva kulturella aktiviteter oftare än vad de gör i dag. Samma undersökning visar också att fyra av tio ofta eller alltid upplever brister i tillgängligheten vid kulturevenemang.