Den här sommaren har ovanligt många döda harar upptäckts i Norrbotten. Fynden har främst gjorts i kustområden och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har undersökt dessa.
– Alla hittills undersökta döda harar som skickats in till oss har vid våra undersökningar visat sig bära på harpestbakterier. Vi har sju bekräftade fall just nu och de kommer samtliga från Luleåtrakten, säger Erik Ågren, bitr. statsveterinär och chef för SVA:s viltsektion, i ett pressmeddelande.
SVA forskar på harpest hos vilt och vill även i fortsättningen ha in rapporter och fynd av döda harar. Samtidigt uppmanar de allmänheten och jägare att använda handskar och att tvätta händerna noggrant vid hantering av döda harar för att inte riskera att smittas.
103 fall i länet
PT har tidigare skrivit om harpestutbrottet i länet och fram till på fredagen hade Smittskydd i Norrbotten tagit emot 103 anmälningar om harpest i Norrbotten. Majoriteten av dessa kommer från Luleå. Totalt har Folkhälsomyndigheten tagit emot 130 anmälningar om harpest i Sverige, men antalet väntas öka då antalet harpestfall är vanligast i september.
Smitta till människor sker framför allt via myggbett och att använda myggmedel är ett sätt att skydda sig på.