Här finns ingen konsumentvägledning

Nästan 21 000 invånare saknar konsumentvägledning i Norrbotten, bland annat i A-kommunerna.

När det gäller varor handlar de vanligaste klagomålen hos konsumentvägledarna om begagnade bilar. (Arkivbild)

När det gäller varor handlar de vanligaste klagomålen hos konsumentvägledarna om begagnade bilar. (Arkivbild)

Foto: Leo Sellén / TT

LÄNET2019-05-09 14:39

Totalt 219 av landets 290 kommuner har i dag konsumentvägledning. Det är femton kommuner färre än ifjol och det lägsta antalet under 2000-talet. I landet saknar totalt 1,4 miljoner invånare tillgång till kommunal konsumentvägledning.

Arjeplog hade konsumentvägledning i egen regi förra året men har nu lagt ner den. I Norrbottens län saknas även hjälp i Arvidsjaur och Kalix.

Av de som har konsumentvägledning i länet är det Kiruna som lägger mest tid på konsumentvägledning i förhållande till antalet invånare. Kiruna har 40 timmar konsumentvägledning per vecka till sina nästan 18 500 invånare som är 18 år eller äldre. Av de som har konsumentvägledning är det Överkalix som lägger minst tid på konsumentvägledning i förhållande till antalet invånare jämfört med riksgenomsnittet. De köper mindre än en timmes konsumentvägledning per vecka av Kalix. Jokkmokk köper sin konsumentvägledning av Gällivare.

Hantverkstjänster är den tjänst som det klagades mest på. När det gäller varor handlade det vanligaste klagomålet om begagnade bilar. Konsumentverket undersökte 2017 hur mycket de misslyckade köpen, så kallade konsumentskador, kostar. Uppskattningsvis är summan 50 miljarder årligen för konsumenterna. Det motsvarar i snitt 7 000 kronor per person.

I Norrbotten uppgår konsumentskadan årligen uppskattningsvis till 1,3 miljarder kronor varav 255 miljoner för hantverkstjänster och 131 miljoner för bilar.

Kommunerna har också en viktig uppgift att stödja konsumenter som är mer utsatta, exempelvis personer med funktionsnedsättning eller språksvårigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!