Få böter för nedskräpning

Trots att nedskräpning är ett av de vanligaste brotten har mycket få böter dömts i länet. Fem böter under årets första fem månader i hela polisregion Nord.

Filtret på fimpar som kastas i naturen innehåller plast som inte försvinner utan finfördelas och hamnar i naturen och havet. (arkivfoto)

Filtret på fimpar som kastas i naturen innehåller plast som inte försvinner utan finfördelas och hamnar i naturen och havet. (arkivfoto)

Foto: Camilla Berglund

LÄNET2018-07-10 10:22

– Skräpboten är viktig för att visa att vi lever i ett samhälle där ingen ska skräpa ner. Det är alltid förbjudet att skräpa ned. Det är hög tid att lagen ändras, så att den omfattar även småskräp som fimpar och tuggummin, och att den tillämpas mer, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Nedskräpning är ett av de allra vanligaste brotten i Sverige och kan leda till böter eller fängelse. Trots det döms det ut mycket få böter för nedskräpning i Norrbotten. Under årets första fem månader uppgick antalet till fem i hela polisregion Nord. I hela landet har 44 böter utfärdats, vilket är en ökning från 34 böter för samma period ifjol.

Nedskräpningen minskar trivseln och ökar otryggheten i våra städer, har Håll Sverige Rents tidigare undersökningar visat. Och hela 93 procent av svenskarna anser att även fimpen och annat småskräp borde omfattas av nedskräpningsboten, visar en Sifoundersökning som Håll Sverige Rent nyligen har låtit genomföra.

– De allra flesta stör sig på när det är skräpigt, ändå slängs ungefär en miljard fimpar varje år i Sverige. Undantagen för småskräp kan skapa en osäkerhet hos polisen var gränsen går för att utfärda en bot, samtidigt som det sänder felaktiga signaler om att viss nedskräpning skulle vara mindre allvarlig, säger Johanna Ragnartz.

Uppskattningsvis slängs det en miljard fimpar per år i Sverige. Filtret på fimpen består av cellulosaacetat, som är en slags plast. Plast som hamnar i hav och natur försvinner inte, utan blir bara mindre och mindre och finfördelas så småningom till mikroplast. Fimparna innehåller även en mängd substanser som är giftiga för djur och växter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!