Coop återkallar kött efter risk för salmonella

Coop återkallar köttfärs och lövbiff under varumärkena X-tra och Coop på grund av risk för salmonella. Tidigare i veckan återkallades endast irländskt kött men nu utökas återkallelsen.

Bland annat lövbiff återkallas på grund av en salmonellarisk.

Bland annat lövbiff återkallas på grund av en salmonellarisk.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

LÄNET2013-01-25 03:43

Salmonella har enbart konstaterats i det irländska köttet som säljs under varumärket X-tra. Som en säkerhetsåtgärd återkallas även svensk köttfärs under varumärket Coop som producerats samma dag och på samma produktionslinje.

Tidigare i veckan återkallades ett antal produkter av samma anledning. En ny stickprovskontroll har visat på förekomst av salmonella i ett annat parti. Coop återkallar hela det nu aktuella råvarupartiet. Beslutet har fattats efter uppmaning från Livsmedelsverket, skriver Coop i ett pressmeddelande.

Bakterier dör
vid upphettning
Produkterna har distribuerats över hela landet, exklusive Värmland. Det kan dock variera från butik till butik om man tagit in produkterna i sortimentet.

Coop beklagar det inträffade. Kunder som har aktuell produkt kvar hemma ombeds lämna tillbaka den i närmaste Coop-butik. Salmonellabakterier dör vid upphettning till minst 70 grader.

Återkallelsen gäller följande produkter:

X-tra nötfärs, fetthalt 10 procent, sista förbrukningsdag 22 till 29 januari 2013.

X-tra lövbiff, sista förbrukningsdag 22 till 29 januari.

Coop kalvfärs, sista förbrukningsdag 27 januari.

Coop nötfärs, sista förbrukningsdag 27 januari.

Coop blandfärs, sista förbrukningsdag 27 januari.

Coop fläskfärs, sista förbrukningsdag 27 januari.

Coop lammfärs, sista förbrukningsdag 27 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om