Socialstyrelsen har synat bröstcancervården i Norrbotten. Man har funnit två fall av feldiagnostiserad bröstcancer. Det ena fallet gäller en 30-årig kvinna som under hösten fick konstaterat en knöl i höger bröst. Utredning med mammografi och vävnadsprov visade på invasiv cancer. Därtill fann man en annan misstänkt cancerförändring. Beslut togs då om att operera bort hela bröstet. Trots att tumören hade minskat samt att den andra förändringen försvunnit genomfördes operationen.
Felbedömning
Vid en analys av det bortopererade bröstet fann man emellertid inga tecken på cancer och eftergranskning av första vävnadsprovet visade heller inga tecken på cancer. Kvinnan förlorade således sitt ena bröst på grund av en felbedömning.
Det andra fallet handlar om en 40-årig kvinna som fick konstaterat en knöl i vänster bröst. Provet från knölen var svårtolkat. Cancerutredningen drog ut på tiden och definitivt svar erhölls inte förrän drygt två månader senare. Patienten hann genomgå en strålbehandling innan slutgiltigt svar erhölls. Patienten hade ingen cancer.
Socialstyrelsen skriver i en sammanfattning: "Vårdgivaren har i sin utredning identifierat en brist på patologer med erfarenhet av bröstpatologi och att kontinuitet bland tjänstgörande patologer saknas. Dessa brister utgör enligt Socialstyrelsen en risk för patientsäkerheten och bör snarast åtgärdas."
Båda händelserna har lex Maria-anmälts