Bris: "Barnen känner skam och skuld"

Vart fjortonde barn i Norrbotten har föräldrar hos Kronofogden. Drygt 3 200 barn i Norrbottens län lever i familjer där minst en förälder har skulder hos Kronofogden. "Syftet är att vi tillsammans med Kronofogden vill synliggöra den här gruppen av barn", säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

Foto: Bris

Länet2019-06-26 21:45

För barn som lever i familjer som har ont om pengar kan ledigheten vara en jobbig tid. Kompisarna åker på semester medan de själva är kvar hemma. Då är det lätt att barnen får känslan av att de är de enda som inte gör något roligt på sommaren.

Men det är vanligt att barnfamiljer lever i ekonomisk utsatthet. Nya siffror visar att drygt 3 200 barn i Norrbottens län växer upp i ett hem där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det motsvarar ungefär vart fjortonde barn. Det finns stora skillnader mellan länets kommuner. Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer har Haparanda med 14,2 procent, lägst andel har Kiruna med 4,8 procent. I Luleå finns det 14 584 barn i åldrarna 0-17 år varav 883 lever i hushåll med skuldsanering, alltså 6,1 procent.

I landet som helhet handlar det om nästan 183 000 barn, vilket motsvarar mer än vart tolfte barn. Till det kommer ett okänt antal barn i hushåll med små marginaler.

Barn som lever i ekonomisk utsatthet oroar sig ofta för pengar och många tar på sig ett stort ansvar för familjens ekonomi. Många ringer till Bris med sin oro.

– Barnen som ringer oss upplever en stress. Det är vanligt att känna ansvar och försöker att lösa problemet, säger Ellen Hedlund, kurator hos Bris.

Många barn bär också på skam, till exempel för hur man bor eller för att man inte har råd att åka på skolresor eller åka utomlands vid loven.

– Många av barnen är ofta rädd för kompisarnas reaktioner, dom känner skam och skuld och därför vågar de inte berätta för sina kompisar, säger Ellen Hedlund.

Föräldrar är förebilder och hur vi agerar spelar roll. Det handlar inte om vad som rätt eller fel, utan bara om att vi vuxna behöver prata mera om pengar och konsumtion med våra barn. Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom hela livet.

Kronofogden och Bris, Barnens rätt i samhället, samarbetar sedan några år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Tillsammans sprider de information till barn så att de ska veta att de inte är ensamma, att det aldrig är deras fel och att det känns lättare när de pratar med någon. Barn kan ringa till Bris anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris hemsida.

– Vi försöker avlasta barnens känsla av ansvar och förmedla att de inte är ensamma, säger Ellen Hedlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!