Det visar en ny enkät som Autism- och Aspergerförbundet tagit fram. Siffrorna tyder på en markant skillnad mellan flickor och pojkar, då endast 17 procent av flickorna får sin diagnos före fem års ålder medan siffran för pojkar är 32 procent. Skillnaden blir ännu tydligare i äldre ålder, då 72 procent av pojkarna fått sin diagnos vid 11 års ålder – och endast 34 procent av flickorna.
– Att flickor med autism får sin diagnos mycket senare än pojkar är ett underbetyg. För att kunna delta i samhället på samma villkor som andra är det otroligt viktigt att alla barn med autism så tidigt som möjligt får rätt utformat stöd av exempelvis specialpedagoger, säger Ulla Adolfsson, ordförande för Autism- och Aspergerförbundet, i ett pressmeddelande.
Svenny Kopp är specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatri, och menar i samma pressmeddelande att autism i många fall uttrycker sig olika hos flickor och pojkar.
– Vi har därför tagit fram råd till personal i förskolan som vi hoppas att de använder för att bli ännu bättre på att upptäcka även flickor med autism, säger han.
Eftersom autism nu mera är möjligt att upptäcka redan vid två års ålder spelar nämligen förskolan en viktig roll i att se tecken på autism hos barnen. Sådana tecken hos flickor, som ofta missas, kan exempelvis vara ett kroppsspråk som avviker från det vanliga; att flickan inte hälsar, avvikande mimik eller satsmelodi. Att flickan leker för sig själv eller har problem vid ätande (det kan handla om att endast föredra viss, specifik mat eller mat av en särskild färg) är också tecken.