– En brand kan såklart starta av många olika anledningar, men många orsakas av grillning, framförallt med engångsgrillar. Engångsgrillar kan bli mycket varma och ställer man dem på ett torrt underlag så kan det fort ta eld, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att göra upp alla former av öppen eld såväl i skog och mark som på villatomter fram till dess att förbudet är upphävt. Grillning med grillkol och briketter är dock tillåten i ”för ändamålet framtagna grillar” och särskilt iordningställda grillplatser i sten, betong eller liknande under förutsättning att försiktighet iakttas. Engångsgrillar är inte en säker grillplats och ska därför inte användas.
Detta står att läsa på Länsstyrelsens hemsida.
Brandskyddsföreningen menar vidare att den rådande situationen och det extremt varma och torra vädret kräver att man är särskilt försiktig även när man inte grillar eller eldar.
– Även cigarettfimpar, glasflaskor där brännglaseffekt kan uppstå, samt gnistbildning från arbetsredskap och maskiner gäller det att vara särskild försiktig med under de rådande omständigheterna. När elden väl sprider sig går det väldigt fort. Att ha släckutrustning nära till hands är en god idé om man handskas med något man är osäker på, uppmanar brandingenjör Hans Andersson.