Anledningen till minskningen är att älgstammen troligen gått ner något. För att behålla älgstammen på en lagom nivå har förvaltningsgrupperna runtom i länet föreslagit lägre tilldelningar i år, vilket Länsstyrelsen valt att fastställa.
– Tanken är att tilldelningen ska skjutas av. Men det kommer alltid att finnas luft i systemet, säger Roland Saitzkoff, enheten för jakt och vilt vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
Förra året skjöts 12 402 älgar trots att tilldelningen var 16 300 djur.
Vill bevara stammen
Anders Harr är ordförande i förvaltningsgruppen vid Arvidsjaurs och Arjeplogs älgförvaltningsområde, där han representerar Svea skog.
– Jag utgår från att tilldelningen bygger på en välgrundad uppfattning bland förvaltningsgrupperna i länet, säger han.
Han förklarar att "luften i systemet", det vill säga att jägarna inte skjuter av hela tilldelningen indikerar att de anser att tilldelningen är för stor.
– Det är omöjligt att säga vem som har rätt. Vår önskan är att jaktlagen ska skjuta fullt, säger Anders Harr.
Förvaltningsgrupperna består av representanter både från markägarnas sida och från jägarnas sida.
– Observerar man mindre älg i skogen så borde det indikera att det finns mindre älg i skogen, säger Anders Harr.
Däremot menar han att älgstammen varit hög i flera år.
– Vi har skjutit över 10 000 älgar flera år i rad och fortfarande finns det gott om älg, säger han.
Enligt honom behöver älgstammen sänkas något på grund av de skador älgarna orsakar i skogarna.
– Det är ingen katastrof om älgstammen blir lite mindre, säger han.
Lokal variation
Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Norrbotten, bekräftar bilden av att älgstammen varit hög i flera år. Att det däremot skulle finnas ett behov av att sänka älgstammen ställer han sig mera tveksam till.
– I förvaltningsgrupperna resonerar man som så att om många jaktlag inte skjuter av sina tilldelningar så beror det nog på att det har varit lite dåligt om älg. Därav minskar man tilldelningen för att försöka bevara älgstammen på en rimlig nivå, säger Björn Sundgren.
Han förklarar att älgstammen varierar stort på kommunnivå, men på ett regionalt plan står den relativt stilla.
– Målet är att hålla älgstammen på en jämn nivå hela tiden. Men oftast går den i cykler på grund av att man sparar för länge i perioder och skjuter av för hårt i perioder, säger Björn Sundgren.
Enligt honom har älgstammen minskat nere vid kusten, medan den fortfarande är hög i nordöstra Norrbotten.
– Det viktigaste är att man skjuter lika mycket kalv som vuxna djur. Sparar man kalvar men inte vuxna älgar så tar det flera år innan de vuxit upp och börjar reproducera sig, säger Björn Sundgren.
Surfa in på pt.se för att se hur många djur som får fällas i kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arjeplog, Arvidsjaur, Luleå och Boden.