Under en vecka har poliser i länet varvat teori och praktik för att utbilda sig kring prostitution och människohandel. Fem män har gripits under veckan.
Syftet med utbildningen är dels att utbilda poliser i länet i att hitta och lagföra sexköpare men även att hjälpa sexköpare och säljare att sluta.
De utsatta kvinnorna som påträffats har varit mellan 18 och 55 år, de är från Sverige men även resande utsatta utländska kvinnor. Kvinnorna har berättat att det finns en stor efterfrågan på sexköp och att de kan få 15-30 samtal per timme.
De män som gripits har varit mellan 21 och 54 år, företrädesvis svenska män som är i familjeförhållanden. Gripandena har ägt rum i Luleå, Gällivare och Skellefteå. Samtliga har erkänt och ärendena kommer att redovisas till åklagare för beslut. Dagsböter är den vanligaste påföljden även om fängelse finns i straffskalan.
– Det var en lyckad insats och vi kommer att fortsätta arbetet mot prostitution och människohandel, nu med vässad kompetens, säger insatsledare Tobias Anttila vid polisen i Norrbotten.
Hur går ni tillväga?
– Det är mycket internetspaning, vi letar annonser och samarbetar även med hotell. Där informerar vi om beteenden, ber dem vara vaksamma på signaler och hur rumsbokningarna ser ut.
Hur reagerar dessa män när ni ingriper?
– Det är ju väldigt jobbigt för alla, majoriteten skäms väldigt mycket. Det är inte bara jobbigt för att de blivit haffade av polisen, man kan se att det finns en viss ångest sedan tidigare också. Det går att jämföra med ett missbruk, psykisk ohälsa finns i många av deras fall också.
Vad utmärker kvinnorna?
– Nästan alla har en historik av sexuella övergrepp. Väldigt sällan finns droger inblandade vilket många tror. Ofta finns psykisk ohälsa med i bilden och man kan spekulera i om det de gör är en form av självskadebeteende.
Tobias Anttila nämner att det i debatten finns "den starka, oberoende kvinnan som valt detta sätt att leva". Hon finns inte i polisens värld.
Polisen lägger fokus på att hjälpa och motivera både offer och gärningsmän att sluta i form av samtalsstöd.
– Majoriteten ser positivt på erbjudandet, de tycker att det är skönt att tala ut. Det är ju människor med sin historik.
Har det dykt upp nya insikter?
– Det har det gjort för deltagarna. Det kan vara att bilden av en prostituerad spricker, man ser bakgrunden och människan.