Videon är inte längre tillgänglig
Knappt 600 förskrivningar för fysisk aktivitet på recept skrevs ut från Norrbottens läns landsting, NLL, under 2010. Förskrivningen har sedan dess ökat markant med ett trendbrott 2011 och under 2012 skrevs 7 866 recept ut till patienter i Norrbotten.
Fysisk aktivitet på recept, FAR, innebär att vården ordinerar fysisk aktivitet på motsvarande sätt som ett läkemedel med ett hälsofrämjande syfte. Otillräcklig fysisk aktivitet uppges vara en betydande riskfaktor för ohälsa och allt fler människor blir sjuka av stillasittande arbete och brist på rörelse och motion.
"Blivit duktiga"
- I primärvården i Norrbotten har vi blivit duktiga på att skriva fysisk aktivitet på recept, det är fler yrkesgrupper som har tagit till sig metoden. Man ser nytta för olika patienter och vårdgivare, säger Margareta Eriksson, projektledare Hälso- och sjukvårdsenheten vid Folkhälsocentrum.
Statens folkhälsoinstitut fick under 2010 i uppdrag av regeringen att genomföra en nationell utvärdering av receptförskriven aktivitet men sedan dess finns ingen nationell uppföljning gällande vilka landsting som använder sig av FAR och i vilken omfattning, enligt Pia Lindeskog på Statens folkhälsoinstitut.
Men Margareta Eriksson tror att NLL ligger bra till med dagens siffror jämfört med 2010.
Markant ökning
I dag erbjuder länets alla 37 vårdcentraler FAR, både privatägda och landstingets, och NLL började i en liten skala år 2006.
Vid årsskiftet 2011 och 2012 införde Socialstyrelsen riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder för sjukvården som helhet. Där ingår FAR och vårdcentraler som skriver ut fysisk aktivitet på recept får en engångssumma av NLL per recept och år som en del av vårdvalsbeställningen.
Sedan införandet i länet har förskrivningarna ökat och Margareta Eriksson förklarar att ersättningen har betytt mycket för förskrivningen, men hon tror ökningen också har skett på grund av resultatet de ser, att patienterna mår bättre.
Fokus på uppföljning
- Man börjar förstå att det här gör nytta, säger hon.
NLL kommer under 2013 arbeta för att stärka kvalitén för patienterna där fokus ligger på uppföljning och utbildningsinsatser. Dessutom är förhoppningen att det hälsofrämjande tänket integreras än mer i specialistsjukvården.
Förskrivningen har funnits även tidigare men i liten utsträckning. I februari i fjol anställdes en projektledare för just det ändamålet.
- Det har inte hänt så mycket men det kommer vi fortsätta jobba med för att få in rutiner och för att få in hälsofrämjande metoder inom specialistsjukvården. Man vet att fysisk aktivitet kan öka livskvalitet. En ökad fysisk aktivitet utifrån personens förutsättningar är ofta positiva, säger Margareta Eriksson.