I det gamla skolköket i Lakafors gamla skola bubblar det i grytorna och det doftar av nykokta bruna bönor. Kylarna är välfyllda med fläsk och semlorna är bakade. Sylvia Bäckman och Katarina Ricken från Lakafors/Pålmark byaförening är redo att bjuda in till fettisdagsfirande.
– I år har jag gjort 350 semlor, säger Birgitta.
Hennes bästa tips för att få en riktigt god, luftig, bulle till semlan är att använda ägg i degen.
Fettisdagsfesten i Lakafors/Pålmark har vuxit under åren. Katarina Ricken tror att det är kombinationen av social samvaro, traditioner och mat som gör att så många kommer. Det stämmer väl överens med en av de mest välkända fettisdagsfirandena i världen, karnevalen Mardi gras som på franska betyder just "fet tisdag" och som kulminerar just på fettisdagen.
För det handlar i grunden om mat. Fettisdagen har sin historiska grund som sista dagen innan fastan. Kopplingen till kristen tradition innebär att fettisdag firas internationellt. I England och i många andra engelsktalande länder frossar man i pannkakor och därför kallas dagen ofta för Pancake Day.
I Lakafors har man tänkt till kring kopplingen till det religiösa/historiska sammanhanget genom att bjuda på en buffé med såväl palt, bruna bönor, nystekt fläsk och förstås semlor.
– Man får inte gå hem hungrig, säger Katarina Ricken bestämt.