Fältvandring bland korn och vete

Det produceras för lite spannmål i Norrland. Det anser entreprenören Erik Bäckström i Umeå. "Vi skulle kunna öka arealerna med 20 000 hektar, säger han.

Bill Hultman har arbetat vid försöksgården i Öjebyn i mer än 30 år och hjälper till med demoodlingarna på familjen Hultmans gård.

Bill Hultman har arbetat vid försöksgården i Öjebyn i mer än 30 år och hjälper till med demoodlingarna på familjen Hultmans gård.

Foto: Tommy Norin

LAKAFORS2019-08-08 22:01

Erik Bäckström odlar spannmål på 185 hektar på gården utanför Umeå. Dessutom utför han körningar för 63 bönder som omfattar 5 220 hektar. Han ser stora möjligheter med ökad produktion av bland annat korn och vete, men han fick kämpa för att få till stånd en tork i Norrland.

– Det tog tre år att få Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson i Malmö att inse att vi behövde en tork häruppe. Tidigare fick vi köra spannmålen för torkning i Västerås, helt orimligt, säger Bäckström.

Nu finns dock torken på plats och Erik Bäckström ser stora möjligheter med att öka arealerna för bland annat korn, vete och havre i norra regionen.

Det sade han till PT vid en fältvandring på Tanya och Håkan Hultmans gård i Lakafors under torsdagskvällen.

De odlar spannmål på 200 hektar dels på gården i Holmträsk, dels på den gård i Lakafors som de köpte 2011.

– Jag hoppas kunna skörda 200 ton korn i höst, säger Håkan Hultman.

Vid gården finns stora arealer med spannmålsodlingar, men också demoodlingar, som är exempel på grödor som mycket väl kan tas fram i norra regionen.

Örjan Sjöström från Lantmännen bjöd på en insiktsfull information till ett 40-tal personer som fick göra en fältvandring för att se de odlingar som finns på en yta av 140 gånger 12 meter.

De består av flera sorters korn, vete, havre, ärtor och ryps (släkting till raps). Håkan Hultman och Lantmännen har haft professionell hjälp av Bill Hultman som arbetat med försöksodlingar vid SLU:s försöksgård i Öjebyn i mer än 30 år. Han och Örjan Sjöström sade att det som såddes i våras har resulterat i bra tillväxt och är goda exempel på att sorterna mycket väl kan odlas i bland annat Norrbotten.

Bill Hultman berättade att de har haft stora problem med tranor som går in i odlingarna och äter. Det har de försökt avhjälpa bland annat med en uppblåsbar "hulken", inlånad av länsstyrelsen. Den blev dock klippt av en slåttermaskin i somras så nu försöker Hultman skrämma fåglarna med vimplar och skyltar.

– Du får väl ringa länsstyrelsen och berätta att gubben har gått hädan, föreslog Bill Hultman sonen Håkan Hultman.

Odlingarna i Lakafors är inte de enda i norrland. Det finns också sådana vi försöksgården i Öjebyn, vid Lantmännens växtförädlingsanläggning utanför Sollefteå och vid Röbäcksdalen i Umeå. Den anläggningen drivs av lantbruksuniversitet SLU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!