I Laisvallby trolling- fiskar (nästan) alla

Laisvallby blir mer och mer trollingfiskets metropol i Arjeplog. Nästan alla Laisvallbybor trollingfiskar och nästan alla tävlar. I lördags var det femårsjubileum för trollingtävlingen på Laisan. 13 lag fick fisk, dubbelt så många tävlade men bara ett vann, Team Silverminken med Tomas och pappa Rickard Lestander.

Rickard och Tomas Lestander vann femte upplagan av Laisvallbytrolling i lördags med denna fångst.

Rickard och Tomas Lestander vann femte upplagan av Laisvallbytrolling i lördags med denna fångst.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

LAISVALLBY2011-08-16 06:00

Tomas Lestander har härjat i prislistorna i många år. Att han skulle vinna i lördags var ingen högoddsare, men inte självklart. Motstånd hade han förstås av Team 460, Lars och mamma Valborg Lestander. 460 leder exempelvis Arjeplogsmästerskapet efter tre deltävlingar.

Tomas Lestander brukar inte fiska mer än en gång per sommar hemma i Laisvallby. Han tycker att det är för långt mellan de där huggen då slirbromsen på något spö skriker. Men visst vann han. Överlägset. Med tävlingens två största öringar, 2,36 och 1,60 kilo, var det inget snack om saken.

Fisketokig
Han är storfavorit vart än han kommer med sin fiskebåt. Men i Racksunds fiskefestival för några veckor sedan ville det sig inte.

- Det var som om jag kände på mig att det inte skulle bli något stort då.

Team 460 med Lars och Valborg Lestander blev fyra. Valborg är 79 år och beskriver sig som fisketokig, särskilt då det handlar om vinterfiske.

- Men trollingfiske är nästan lika roligt.

I sommar har hon deltagit vid 13 tävlingstillfällen. Ofta handlar det då om att sitta i båten i minst åtta timmar i sträck.

- Ibland kan det väl vara svårt att hålla sig, att man skulle vilja gå på toaletten, men än har jag klarat mig, Lars också, säger hon och skrattar.

Regn gör inget, däremot gillar hon inte blåsväder
och höga vågor.

- Vi har ju inte så stor båt, men det blev bättre sen vi fick en med ratt. Det är kul att man kan visa att man kan få fisk med en liten båt, att man inte behöver ett "flaggskepp", tillägger hon.

Vad gör då Valborg i
båten?
- Ja, när vi fiskar med paravaner sköter jag min sida och när vi får fisk håller jag spöet och Lars håvar. Det har blivit så. När vi började skulle han göra allt, styra, hålla i spöet och håva. Och då slet sig fisken ...

Valborgs personliga rekord när det gäller öring är en bamse på 5,4 kilo.

Resultat Laisvallbytrolling

1) Silverminken/Tomas och Rickard Lestander, 2) Sundström/Urban Sundström och Mona Piribauer, 3) Storlommen/Hans Strömgren och Simon Nässlander, 4) 460/Lars och Valborg Lestander, 5) Nygatan/Siv Lestander, 6) Albin Wallström, 7) Frisk Luft/Leif Nordh, 8) Patrik Karlberg, 9) Ulf Larsson, 10) Nisse Landström, 11) Björn Lestander, 12) Fred Lestander.

Tävlingens största gädda togs av Patrik Karlberg, 4,24 kilo. Den elektriska båtmotorn som lottades ut vanns av Siv Karlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om