Regnet bet inte på Laisvallborna

Nej, regnet lade ingen sordin på stämningen när året runt-boende, fritidsfolk och hemvändare firade Laisvalldagen i lördags. Utställningen i Vårt hus besöktes av nästan 200 personer, 90 såg film och kvällen avslutades med uppträdanden och dans.

Skoterföreningens ordförande Karl-Lennart Lundmark försöker pricka tian med pilarna, men det gick inte så bra. Under paraplyet står damsegrarinnan Pirjo Larsson.

Skoterföreningens ordförande Karl-Lennart Lundmark försöker pricka tian med pilarna, men det gick inte så bra. Under paraplyet står damsegrarinnan Pirjo Larsson.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

LAISVALL2009-07-27 06:00
Maria Söderberg, fotografen och författaren som dokumenterade gruvan och dess nedläggning och sedan blev fritidslaisvallbo är navet i det hjul som ser till att Laisvalldagen rullar. Och hon får respons för sina idéer och mycket hjälp. Det är ekrar, fälgar, hjul ... ja men all hjälp så kan man i princip säga att hon har en hel cykel som rullar. Ibland undrar man om den inte förses med någon truckmotor från gruvhimlen. Som cykeln rullar ...
Inte ens regnet kan få stopp på den.
- Vädret var emot oss, men människorna var med, säger hon ödmjukt.
Kanske sista utställningen
I samband med öppningen av utställningen i Vårt hus (före detta Laisvalls skola) sa Maria Söderberg:
- Det här är ödesmättat. Kanske är det sista utställningen. Kommunen tänker kallställa huset om ingen köpare dyker upp.
Landstingets kulturchef Maj-Lis Granström invigningstalade och uttryckte förhoppningar om att lokalfrågan ska lösas. Och hon travesterade en aning på framlidna Gautosjöfrun Olga Marklunds uttryck när de tältade på fjället och det började blåsa och hon fick frågan om vad de skulle göra om tältet skulle blåsa sönder. "Tältet far inte om vi ligger på botten", sade Olga då. Laisvalldagen bjöd på utställningar av konst och keramik och tovat i Vårt hus, boxning i sporthallen, ponnyridning i samhället, motorcykeluppvisning utanför gamla posten och pilkastning intill Fjällcampen. Pilkastningens damklass vanns av Pirjo Larsson och herrsegrare blev Thord Westerlund.
Lockade många besökare
På kvällen uppträdde Emil "Frank Sinatra" på Fjällcampen. Där vankades det också dans.
- Det var både trångt och härligt, tyckte Maria Söderberg som gläder sig över den positiva besökssiffran. Trots allt så är bara 125 personer skrivna i Laisvall. Laisvalldagen lockade kanske det tredubbla.
Hon gläder sig också för samhällets skull, att så många norrmän som har skaffat hus i Laisvall, inte bara tillbringar vårvintern i Laisvall. Utan att det nu också blivit ett sommarställe för grannarna från väster. Om Laisvalldagens fortsättning kommande år säger Maria Söderberg:
- Vi tar ett år i taget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om