"Länge leve gruvan"
Vem trodde att det skulle bli bio i Laisvall igen? Och vem trodde att filmen som skulle visas, skulle handla om Laisvall?Maria Söderberg fick tvivlarna på fall. Hon lyckades. På fredagskvällen visades premiären av hennes film "Länge leve gruvan" just på den gamla nedlagda biografen i gamla nedlagda Folkets hus.
För första gången på många år visades det film i Laisvall igen.
Foto: bertil sundkvist
För visst var det spännande. Som på film. Skulle gruvlaven sprängas omkull? Eller skulle den stå kvar? Eller... fanns den överhuvudtaget? Har det förekommit gruvdrift i Laisvall? Eller...
Maria Söderbergs film som egentligen är en dokumentär över en dokumentär har flera bottnar. Den väcker så många frågor och tankar. Både över de personer som arbetade i Laisvall och som bodde där. De som flyttat och de som bor kvar. Vad är det egentligen som hänt i Laisvall sedan gruvan startade i början av 1940 talet och fram till dess sista salvan sköts 2001 och gruvlaven jämnades med marken en höstfredag i oktober 2006.
Bred film
Vill man ha svar på sina frågor får man dem i filmen. Man får lära känna några av de personer som verkat i Laisvall, och varför. Filmen är bred. Den visar på människornas vardag och fritid. Och den rör också vid det stora arbetsmiljöproblemet silkos.
Maria Söderberg är också övertygad om att många frågor kommer att ställas, eller åtminstone tänkas. Hur som helst var det för Laisvallborna hon i första hand ville visa filmen och särskilt premiären. Och hon är skakad över alla reaktioner som går i berömmets och tacksamhetens tecken.
När sista filmbilderna rullat färdigt kom spontana applåder. Sedan blev det knäppt tyst i den fullsatta lokalen. En tomhet. En nedstämdhet. En stund för tanke.
När ljuset så tändes i salongen fick Maria Söderberg, hennes filmfotograf Stefan Holm och övriga medverkade stående applåder.
Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson som inledde premiärföreställningen med ett inspirerat tal var rörd.
- Fantastiskt, sa han.
Inför föreställningen berättade han om Marias Söderbergs envetna kamp för att få hjälp till sitt projekt. Han berättade att kommunen nobbat när Maria ville ha med kommunen för att gruvlaven skulle sparas.
- Nu vet jag att beslutet kommunen tog var fel. Maria har fått mig övertygad om vikten av att spara.
Bengt-Urban Fransson avslutade med att hylla Maria Söderberg och uttryckte förhoppningen om att berättelsen om Laisvallepoken ska hållas vid liv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!