Kerstin har börjat skapat igen

Mellan den 27 juni och 10 juli ställer Kerstin Holmgren ut sina keramikskulpturer på Laisvall Fjällcamp. På fredagen var förberedelserna för kvällens vernissage i full gång.- Jag tackade ja direkt till att ställa ut här. Annars gömmer jag bara sakerna i skåp och lådor, säger hon.

Kerstin Holmgren fick en kick när hon kom på idén med de söta schimpanserna.

Kerstin Holmgren fick en kick när hon kom på idén med de söta schimpanserna.

Foto: JENNY KARLSÉN

LAISVALL2008-06-30 06:00
Kerstin Holmgren är en självlärd keramiker som gör som hon vill. Hon har inga mallar eller formar, vilket gör varje skulptur levande och unik. De senaste tretton åren har det varit stiltje på skaparfronten, men nu har Kerstin kommit igång igen.
- Först hade jag en liten skaparhörna inne på toaletten. När vi byggde om och fick bättre om plats, försvann kreativiteten. Jag ska inte ha någon stor ateljé. Sedan vi flyttade till Marielund har jag min lilla hörna på skithuset igen, berättar hon.
Dag och natt
Mellan 17.00 och 20.00 var det visning. Då fick intresserade även tinga skulpturer som de vill köpa. Inför utställningen i Laisvall har Kerstin Holmgren jobbat dag och natt. Bland hennes kreationer finns två charmiga schimpanser.
- Jag fick idén från ett papper från banken, där det var en apa som åt på ett blad. Jag får alltid sådan skaparglädje när jag kommer på något nytt, säger Kertsin Holmgren.
Den ena schimpansen tittar på en fluga på ena handens långfinger.
- Från början skulle han vara kaxig och ge fingret. Men medan jag jobbade, rasade leran ihop. Jag lyckades rädda honom, men fick hitta på en ny lösning för fingret, förklarar Kerstin leende.
Tam korp
Det finns en skulptur som hon aldrig säljer.
- På 80-talet hade jag en tam korp. Den satt på bordet och pratade med mig, medan jag avbildade den. Skulpturen står hemma på diskbänken, berättar Kerstin.
När utställningen är över är det keramikförsäljning, loppis samt båt- och stuguthyrning hemma i Marielund som gäller för Kerstin.
Lokalerna på Laisvall Fjällcamp är det Maria Söderberg som hyr, för att anordna aktiviteter hela sommaren. På fredagen var det premiär för Maria Labba i köket.
- Under sommaren ska jag jobba här när jag kan, med matlagning, kassa och servering. Men det gäller att kunna svara på alla frågor som man kan få också, säger Maria Labba med ett skratt.
På plats i serveringen finns tre personer ur Silvermuseets personal. De är ute på studieresa och passar på att luncha i restaurangen.
- Silvermuseet har ju slagits ihop med Turistbyrån, så nu ska vi lära oss varandras jobb. För att kunna ge bra svar på folks frågor är vi nu ute och besöker olika ställen själva, berättar Yvonne Bengtsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om