Humorkurs för kvinnor med Belinda som coach

- Bara namnet får folk att le, säger Maria Söderberg. Tillsammans med elva andra kvinnor har hon gått en "Humorkurs för kvinnor" i Laisvall.Lördagens uppträdande på Laisvall Fjällcamp, med flera av kursens deltagare på scenen, lockade också till många skratt.

Gunilla Holmbom, Maria Söderberg, Anette Lundmark, Solja Krapu, Carola Wiklund och Illona Fjellström fick många goda skratt på humorkursen för kvinnor i Laisvall.

Gunilla Holmbom, Maria Söderberg, Anette Lundmark, Solja Krapu, Carola Wiklund och Illona Fjellström fick många goda skratt på humorkursen för kvinnor i Laisvall.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

LAISVALL2009-06-30 06:00
Någon har uppträtt tidigare men för nästan alla deltagare är det här med humor något nytt.
- Den här idén har funnits hos mig länge, säger Maria Söderberg, som är intiativtagare till kursen.
- Vi som går här har inte som mål att bli stå upp-komiker utan att lära oss att använda humorn i vardagen. Att utforska vad kvinnlig humor egentligen är, förklarar Maria som själv har märkt att det oftare är män än kvinnor som vågar ställa sig upp och berätta en rolig historia.
Som coach under den två dagar långa kursen har de anlitat Åsa Persson, humorist från Roknäs. Hon lär ut allt från mikrofonteknik och kroppsspråk till att bygga upp en bra historia.
Uppträder för varandra
När Nyheter i Norr besöker kursdeltagarna på Vårt hus i Laisvall håller de just på med uppträdanden för varandra. Det är Solja Krapu som står bakom micken och berättar om sin goda vän Maria Söderberg. Maria är särbo med en man i Laisvall och en kvinna som är känd för att få saker och ting att hända runt omkring sig. Soljas beskrivning av henne som en medelmåtta, en laktosfri mellanmjölk, får alla att skratta gott. Det är inte så de ser henne, men det går hem hos publiken.
- Just för att alla vet vem Maria är går det att använda den liknelsen, säger Åsa Persson som ger goda råd inför morgondagens framträdande inför större publik.
Övning som leder till skratt
Nästa övning handlar om lyhördhet. Den går ut på att gruppvis, med en gemensam röst, skapa en rolig dialog mellan två personer. En övning som också leder till många skratt.
- Man kan inte i förväg veta vad som ska hända. Ni skapar i stunden. Någon drar, någon lutar sig tillbaka och hänger bara med de andra. Det är precis det här som händer på en scen då publiken är en del i skapandet, säger Åsa Persson.
Lördagens uppträdande var frivilligt för kursdeltagarna. Samma kväll uppträdde också barnen som deltagit i en två dagars trollerikurs i Laisvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om