Damernas afton på Fjällcampen

Denna afton var speciell, speciell på det viset att det var damernas afton. En afton som innehöll glada skratt, intressanta diskussioner och föredrag, av damer, om damer och deras företagande. Vad är det som driver dom och hur klarar de av att ha eget?

Maria Söderberg och Jenny Viklund, två driftiga kvinnliga företagare som brinner för det dom gör.

Maria Söderberg och Jenny Viklund, två driftiga kvinnliga företagare som brinner för det dom gör.

Foto: Linda Lundsthröm

LAISVALL2008-08-18 06:00
Fjällcampen med grill, som ligger i centrala delarna av Laisvall, cirka 4 mil västerut från Arjeplog, var mötesplatsen för de 40-talet damer i blandad ålder, som sökt sig till en aftonkväll vigd enbart för dem. Det var nämligen damernas afton. En afton som arrangerats av Argentis AB - Näringslivsbolaget som arbetar för att stödja lokala företag och uppmuntra nyetablering, och Fjällkraft - Arjeplogs kvinnliga nätverk. Med finansiell hjälp från Nutek - Sveriges nationella myndighet för frågor som rör näringslivets utveckling och EU - Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Eva Qvist, som representerade Argentis AB höll föredrag. Hon belyste vikten av att man får träffas under enkla, trevliga former och utbyta erfarenheter och skapa nätverk, såsom man får tillfälle att göra en kväll som denna.
Vidare berättade hon också att det var Maria Söderberg, fotograf, från Arjeplog, numera bosatt i Stockholm - och som varit verksam i Laisvall under sommaren med bland annat filmvisning om nedläggningen av Laisvall gruva tillika Europas största blygruva, som var den som fick uppdraget att arrangera kvällen. Enligt Qvist, en kvinna som belyst och åskådliggjort bygdens kvinnokraft på ett positivt sätt genom att denna sommar bett närområdets kvinnliga konstnärer inom bland annat keramik och glasmålning, att ställa ut på Fjällcampen.
Kicki Sjögren, Laisvallby och en av initiativtagarna från Fjällkraft, belyste skillnaden mellan män och kvinnors sätt att träffas. Männen sammanstrålar genom den årliga älgjakten, som ger tid för gemenskap medan kvinnor kanske inte träffas lika spontant. Vidare menar hon att det finns ett behov bland kvinnor av att ses i all enkelhet, att få prata och skapa kontakter. Samt att hon definitivt kan se en fortsättning på damernas afton. Sjögren berättar att första gången man anordnade detta var för tre år sedan. Den hölls också i Laisvall, i samma lokal som nu.
Att vara konstnär
och företagare
Gunborg Ångman, Mullbacken, fanns på plats under kvällen. Hon har haft en utställning på Fjällcampen från 6 till 16
augusti, efter förfrågan av Maria Söderberg. En utställning som innehåller dels foton, dels tovning och tygtryck. Ångman har varit verksam som konstnär i cirka 20 år och arbetet med ull står i fokus. Hon menar att ullen är formbar och att allt handlar om den egna fantasin och dess gränser samt handlaget. Bland hennes alster kan man hitta tovade mygg och tavlor. Just nu kombinerar Ångman sin tovning med en kvalificerad yrkesutbildning som handlar om naturen som resurs för hälsofrämjande och rehabilitering. Hon ser gärna att hon kan finna en kombination mellan dessa. Framtiden får dock utvisa.
Skräddarsytt paket
Under kvällen fick besökarna ta del av två kvinnliga företagares verksamhetsberättelser. Jenny Viklund från byn Aisjaur, i närheten av Laisvalls samhälle, samt Maria Söderberg som tidigare nämnts i sammanhanget, berättade om vad de i huvudsak arbetar med i sina respektive företag.
Viklund har under fyra års tid haft lantbruk som sin huvudsakliga syssla, där både får, hästar och höns ingår. Ett resultat av brinnande intresse sedan barnsben. På gården där hon bor kan hon erbjuda grupper, stora som små, skräddarsydda paket utifrån önskemål. Att prova på fårklippning är en av aktiviteterna som kan erbjudas. Nytt är också timmerkörning med häst, som Viklund kan bistå med genom sitt företagande. Möjligheten att få sprida kunskap om djuren för gammal som ung ligger henne varmt om hjärtat.
För tillfället håller Viklund på att lansera en egen hemsida och understryker betydelsen av att ha ett kontaktnät omkring sig samt en stark vilja när man är egen företagare. När det gäller framtiden så ser hon ljust på den, Viklund upplever ett allt större intresse från allmänheten kring det företag hon har.
Maria Söderberg lyfter fram friheten och möjligheten att kunna fatta snabba beslut som positiva faktorer när det kommer till att vara sin egen. Som verksam fotograf och journalist sedan många år tillbaka vet hon vad hon talar om.
- Jag har alltid tyckt om att uttrycka mig i skrift säger Söderberg.
Söderberg har bland annat varit verksam som producent för Litteraturdagarna i Vitryssland som arrangeras årligen som ett kulturutbyte mellan svenska och vitryska författare. Arbetet bygger på en stor nyfikenhet på ett okänt land i Europa säger Söderberg, som till en början hade ett intresse för litteraturen, men som sedermera kom att beröra sociala frågor. Med god vägledning från såväl människor i hennes närhet som myndigheter så klarar man av att driva eget.
I samband med damernas afton avtackades Söderberg från Framtid Laisvall samt Fjällkraft för det gånga engagemanget om och för Laisvall under sommaren, i form av vackra blomster i sprakande färgsättning.
Nuteks representant, Anneli Qvarnström talade om Nuteks roll och om kvinnligt företagande och dess utveckling lokalt och regionalt. Hon avslutade med att säga, framtiden är vår!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om