Allt inte nattsvart tio år efter gruvan

Laisvall första tisdagen i december. Det är tio år och drygt en månad sedan sista salvan sköts i Europas största blygruva, Laisvallgruvan. Skolan, posten, banken, macken, tvätten, brandstation och hyreshusen är borta. Men allt är inte nattsvart. Kanske blir köpet av en hjärtstartare också symboliskt.

En lite byabutik som gör allt för sina kunder för att kunna existera. En liten skylt på dörr´n ger informationen: "Vill ni handla på annan tid, när affären är stängd, var god och ring.

En lite byabutik som gör allt för sina kunder för att kunna existera. En liten skylt på dörr´n ger informationen: "Vill ni handla på annan tid, när affären är stängd, var god och ring.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

LAISVALL 2011-12-08 03:42

Jo, Laisvalls sportklubb ska köpa in en hjärtstartare som ska finnas i klubbstugan.

- Vi ska använda byapengen vi får till att köpa en sådan, säger sportklubbens ordförande Christer Westin.

- Med den kan man spara många minuter innan ambulansen kommer, det kan vara skillnaden mellan liv och död.

En satsning på en levande framtid med andra ord.

Säsongen i ishallen har inte startat än. Men Christer Westin har lagt grunden, fortsätter kylan dröjer det inte många dagar så är isen klar. Det är viktigt med is. Laisvall har blivit en fritidsby av stora mått, inte minst för norrmän, och under mellandagarna kommer dom. De uppskattar ishallen, och isen.

Höga huspriser
Huspriserna är höga i Laisvall, tack vare norrmännen. Under 2010 såldes minst sex villor, hus och radhus för priser mellan 100 000 och 461 000 kronor.

Norrmännen betyder också mycket för skoterhandlande bröderna Sundström.

- Norrmännen svarar för 40 procent av omsättningen, svenskarna 60, säger äldste brodern Kjell som pekar runt i verkstaden:

- Den skotern ska en norrman ha, och den, men den där ska en svensk ha ...

Kjell Sundström ser ingen lågkonjunktur i sikte. Försäljningen av skotrar följer mönstret, kanske till och med till det bättre. Däremot har snöbristen hindrat skotertrafiken att komma igång, därför är det lite mindre verkstadsarbete än vanligt, så här års.

Laisdalens Livs har varit, och är ute till försäljning. Affärsrörelsen har inte gått för bra, om man så säger, men även där anas ett ljus i tunneln. Det hela började med en "idiotisk" idé. Inga-Lill Kähler som arbetar i butiken brukade tillverka smörgåstårtor då det vankades jubileum eller fest. Butiken ägare Augusto Marques da Silva tyckte att affären skulle satsa på Inga-Lills bakverk. Sagt och gjort.

Fler och fler tårtor
Bara sista månaden har man levererat en fjärdel av vad man gjorde första året. Och sedan man utvidgade satsningen med hemkörning ända till Arvidsjaur har orderingången bara ökat och ökat. På smörgåstårtor och vanliga. Inför julen kommer det att ätas Laisvalls Schwarzwaldtårtor i många hem.

- Ska någon har en tårta fixar vi det, ledig är man då tid medges och sova får man göra någon annan gång, säger Inga-Lill.

Några orosmoln
Lite orosmoln finns det. Campingen/gatuköket är till salu och ingen har köpt. Just nu är det stängt. Hotellet drivs dock vidare och under vårvintern utgör norska skoteråkare underlaget. Ibland hyr utländska biltestare in sig i Laisvall och det gläder alla, inte minst de som bedriver näringar.

Den stora "snackisen" är annars Thomas Kählers ansökan om att få hålla höns på sin gård i Laisvall. Miljö- bygg och räddningsnämnden i Arjeplog beviljade ansökan med förebehållet att hönsgården skulle vara utan tupp.

Laisvallborna pratar om att göra en protestmarsch till förmån för tuppen. Maria Söderberg som engagerat sig i Laisvall, skrivit böcker och gjort filmer och anordnat aktiviteter i bygden under flera år säger:

- Självklart måste det få finnas en tupp i en hönsgård.

Maria Söderberg planerar för fullt inför sommaren. Det blir nya aktiviteter, exempelvis en geologisk tur på Krappesvare och blomstervandring vid Märkforsen. Det blir också en föreläsning med Carl-Oskar Lundström om släkten kring sjön Uddjaur.

Närmast på tur står mötet på fredag i klubbstugan med smörgåstårta från affären. Då ska man diskutera hur berättelsen om Laisvall ska se ut. I samarbete med Arjeplogs kommun och Norrbottens läns landsting ska skyltar sättas upp i Laisvall, som ska berätta om Laisvall och dess historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om