Kvinna från Piteå bland de omkomna

Nio personer omkom i en flygolycka utanför Umeå på söndagen. Det var ett mindre flygplan med fallskärmshoppare som störtade ned på en ö i Umeälven kort efter start. Ingen av personerna ombord överlevde kraschen. Bland annat omkom en kvinna från Piteå som var med i planet.

14 juli 2019 15:23

Planet lyfte från Umeå flygplats klockan 13.33 och flygtornet fick haverilarmet klockan 14.12. En kort filmsekvens som Aftonbladet publicerar visar hur planet störtar till synes vertikalt, rakt ned med nosen först.

Ombord satt en grupp fallskärmshoppare. Region Västerbotten uppger för TT att samtliga nio personer ombord omkom.

Planet kraschade på ön Storsandskär som ligger två kilometer från banänden på Umeå flygplats, i Umeälvens delta.

Planet störtade ned mitt på ön, en bit ifrån närmaste bebyggelse.

– Det är lite svårtillgänglig terräng; lite bergigt, snårigt och skogigt. De som kom fram sade att planet gått ned i marken, säger räddningstjänstens inre befäl Conny Qvarfordt till TT.

– Vad jag förstod var det väldigt trasigt.

Räddningstjänsten och polisen förflyttar de omkomnas kvarlevor från ön. Olycksplatsen har spärrats av och många människor har samlats vid polisens band.

Sjukvårdspersonal ryckte ut till ön med både båt och helikopter. Hjälporganisationer förberedde också ett omhändertagande av de som behövde hjälp och stöd.

Flera vittnen uppger att de tyckt sig ha sett att planet mist ena vingen i luften.

Men enligt Statens Haverikommission, som utreder olyckan, har personer som varit på nedslagsplatsen konstaterat att vingarna sitter kvar på olycksplanet.

– Vad som har hänt kan jag inte svara på ännu. Vi kan konstatera att två vingar är kvar och en gående motor, säger avdelningschef Peter Swaffer som leder haveriutredningen.

Tågtrafiken stoppades tillfälligt förbi Umeå på polisens begäran, enligt Trafikverket. Tåg som färdas söderut passerar olycksplatsen på motsatt strandkant från ön.

Swedavia uppger att planet är ett GippsAero GA8 Airvan, en flygplansmodell som i regel är knappt nio meter lång, med propeller på nosen.

Polisen uppmanar alla som hittar något som ser ut som en flygplansdel eller något annat som kan tänkas ha med olyckan att göra – på land eller i älven – att ta kontakt med myndigheten, utan att röra det de hittar.

Statsminister Stefan Löfven tar emot beskedet om olyckan med stor sorg.

”Jag tänker på de omkomna och deras anhöriga i denna svåra stund”, säger han enligt ett skriftligt uttalande till TT.

”Regeringen är i nära kontakt med berörda myndigheter och det är nu viktigt att utreda orsaken.”

Även kung Carl XVI Gustaf framför sina kondoleanser i ett skriftligt uttalande.

Region Västerbotten meddelar att Norrlands universitetssjukhus har gått upp i stabsläge med anledning av olyckan. Umeå kommun har kallat in sin särskilda krishanteringsgrupp.

Vittnen, anhöriga och andra som behöver prata eller få stöd bjuds in till Ålidhemskyrkan i Umeå.

(TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!