Kim Liljas liv efter "Idol": "Försöker kämpa"

Kim Lilja gick från miljonpublik till arbetslöshet över en natt. Nu berättar han om tomheten, framtiden och flytten.

Nästan en månad har gått sedan Kim Lilja lämnade "Idol" och de senaste veckorna har han landat i vardagen igen. Med ny musik och en lugnare tillvaro.

Nästan en månad har gått sedan Kim Lilja lämnade "Idol" och de senaste veckorna har han landat i vardagen igen. Med ny musik och en lugnare tillvaro.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Kultur och Nöje2019-12-03 19:16

När Tusse Chiza och Freddie Liljegren gör upp om segern i "Idol" på fredag har det nästan gått en månad sedan Kim Lilja, från Luleå, tvingades lämna programmet

Efter åtta veckor på hotell, med miljonpublik varje fredag, hård press och kändisskap har 25-åringen landat i vardagen. Med ett helt annat tempo.

– Det blir tomt, man försöker kämpa för att hitta något att göra. Jag bodde med tjejen i Stockholm och har inte jättemycket kompisar där. När hon stack iväg och jobbade gick jag typ ut på stan, berättar han i senaste avsnittet av nöjesredaktionens podcast "Norrpodden".

Efter att ha spenderat tid i gallerior och hemma med gitarren vände han norrut och har bland annat tagit vikariat på en skola eftersom han sagt upp sig från jobbet som personlig tränare för att delta i "Idol".

– Det har varit turbulent. Det är lite konstigt, jag har varit vikarie där innan också men när jag kommit tillbaka efter en sådan här grej är det som att jag är en helt annan människa. "Gud, varför sitter ni och gapar– gör det inte weird för mig (skratt)", säger han. 

Livet som arbetslös har gjort att han haft mycket tid över till att skriva låtar. Tillsammans med andra Luleåmusiker, från bland annat Offensive Ground, har han startat ett nytt projekt som spelat ihop en handfull gånger.

– Just nu är vi inne i "jam-fasen", men om det kommer till att vi får spela in och släppa på Spotify kommer det bli ett jävla drag. Det kan jag säga, säger Lilja.

Kim Lilja berättar att han saknat att spela den musik han brinner för och även om han blev känd som "Idols" rockiga deltagare har han inte alltid varit bekväm i låtvalen.

– Även om jag tycker om låtarna som jag gjorde så hade jag nog inte valt en enda av dem om jag fick välja själv. Men folk måste känna igen låtarna, jag kunde inte ha kommit med något som bara jag tycker är asbra, säger han.

Men även om han hittat lyckan i den norrbottniska replokalen planerar han en flytt till Stockholm. Anledningen?

– Möjligheter. Och min flickvän.

På fredag väntar Kim Liljas största musikaliska ögonblick, trots att han åkt ut ur "Idol". Då får han chansen att göra något som få svenska artister gör under hela sin karriär. Tillsammans med tidigare deltagare står han på scenen i landets största inomhusarena.

– Dessutom kommer vi nog få framträda i pauserna, vilket inte syns på tv, så jag kommer eventuellt få sjunga inför ett fullsatt Globen. Sjukt, säger han.

Kim Lilja besökte podcasten "Norrpodden" med Emma Isberg och Magnus Tosser.
Kim Lilja besökte podcasten "Norrpodden" med Emma Isberg och Magnus Tosser.
Lilja om "Idolfinalen"

Vem vinner?

– Det är helt omöjligt att svara på. Båda har hängt löst och båda är ruskigt bra, jag har absolut ingen aning.

Vem hejar du på?

– Oj, det är som att svara på vilket syskon man tycker mest om. Det går inte ...

Du som har scenskräck. Hur blir det att uppträda inför fullsatt Globen?

– Globen är så stort att det inte går att se folk, man ser bara de som är närmast – sedan är det bara ett hav. Då är det nog lättare att gå in i sig själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!