Jag har sedan 25 år tillbaks gjort affärer med och i Kina. Denna gigantiska kontinent som man knappt kan kalla ett land som består av totalt 31 provinser och regioner. Här samlas 1,4 miljarder människor. Dessutom räknar man med att det finns cirka 300 miljoner människor som är ”oregistrerade” på grund av Kinas tidigare enbarnspolitik. Det motsvarar ett helt USA av människor som inte officiellt existerar.
Vad rör då detta oss? Den amerikanske journalisten Thomas Friedman sammanfattar det på ett bra sätt. ”When I was growing up my parents told me “finish your dinner, people in China and India are starving”. I tell my children, “finish your homework, people in China and India are starving for your job”.
Just det. Vi börjar alla märka det. Kineserna kommer och tar över vårt näringsliv. De köper upp bolag och de investerar i infrastruktur. De börjar gå på våra universitet och de tar över vår produktion. Tänk om de också börjar starta innovativa bolag i större utsträckning och därmed konkurrera ut oss i regionen. Skulle det kunna bli så?
Lyfter man frågan kring kinesernas duglighet på det området får man ofta svaret att ”kineserna tillverkar ju bara och dessutom med undermålig kvalité”. Då har man gissningsvis missat att man använt tre produkter ”made-in-China” när man senast åkt i sin Volvo och tog upp sin Iphone ur fickan på sin Armanikostym. Ja de är världsmästare i tillverkning, men på alla kvalitetsnivåer.
OK, de tillverkar, men vi är välutbildade och är de som startar innovativa bolag, eller?
I Kina genomför 9,4 miljoner människor högskoleprovet årligen, nästan lika många som vår totala befolkning. 8,2 miljoner examineras från Universitet varav 350 000 är ingenjörer. Årligen! Detta att jämföra med Sverige som har 175 000 ingenjörer totalt. Inget land i världen har sådan hjärnkraft för så låga priser som Kina och de är ju bara ett land bland 193 andra som också vill konkurrera med oss. Snacka om välutbildade och lämpade att starta bolag!
Så hur i all friden ska då vi företagare i Norrbotten någonsin kunna konkurrera mot detta?
Det vi genom åren har varit väldigt duktiga på är design och utveckling av nya produkter och tjänster som ofta är kvalitativa, snygga, säkra och lättanvända. Här har vi en stolt ingenjörstradition som vi ska värna. Dessutom kan vi tacka framsyntheten från våra politiker gällande utbyggnad av IT infrastruktur samt de insatser som gjordes för att alla skulle lära sig hantera en dator på sent 90-tal, vilket ökande vår generella teknikmognad och gav oss ett försprång som håller långt än idag. Vi har dessutom en stark tradition av att ta tillvara de affärsmöjligheter som skapas när ett samhälle står inför stora förändringar.
Exempelvis ger omställningen till ett hållbart samhälle stora möjligheter som vi snabbt anammat vilket skapat ytterligare en konkurrensfördel mot många av våra vänner runt om i världen.
Detta är tre viktiga ingredienser för vår fortsatta framgång så kombinerar vi dessa med förmågan att också kommersialisera våra fördelar så skapar vi framgångsrik innovation. Detta är nyckelfaktorn för att vi ska fortsätta stå oss väl i konkurrensen med andra länder och ett sätt för oss att skapa jobb, inte tappa jobb!